Izraelske snage blokirale su ulice koje vode do džamije Al-Aqsa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) kako bi spriječili muslimanske vjernike da obave džuma-namaz.

Novinari su snimili intervenciju izraelske policije koja je u nekoliko navrata ispalila suzavac na grupu ljudi. Na jednom od snimaka koje je danas objavila agencija Anadolija vidi se i da je kompleks Al-Aqse pred današnju molitvu gotovo prazan.

- Samo 5.000 Palestinaca moglo je i ove sedmice klanjati džuma-namaz u džamiji Al-Aqsa jer je Izrael uveo starosna ograničenja - rekao je zvaničnik Uprave islamskih fondacija Al-Qudsa.


FOTO: AA

Izraelske snage, koje su poduzele intenzivne mjere sigurnosti sa barijerama na području Starog Grada, od jutarnjih sati nisu dozvolile palestinskoj omladini da uđe u Al-Aqsu.

Mnogi palestinski mladići kojima nije bilo dozvoljeno da uđu u Al-Aqsu klanjali su namaz u džamiji u distriktu Ra's al-Amud.


FOTO: AA

Novinare kojima nije bilo dozvoljeno da uđu u Al-Aqsu, Izrael je povremeno sprečavao da se javljaju u program iz okoline džamije i nije im bilo dozvoljeno da snimaju.

Kompleks Al-Aqse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aqsa je treće najvažnije mjesto za muslimane.


FOTO: AA

Do tenzija dolazi u jeku izraelskog nemilosrdnog bombardovanja Pojasa Gaze. Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

U sukobu je ubijeno skoro 8.500 ljudi, uključujući najmanje 7.028 Palestinaca i 1.400 Izraelaca.

Anadolija