ŠVEĐANI BLIZU SAVEZA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je parlamentu na ratifikaciju podnio prijedlog zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u.

Informaciju je prenijelo tursko predsjedništvo. Vlada Švedske je jučer saopćila da očekuje kako će Turska početi ratifikacijom članstva ove zemlje u NATO-u.

Pozitivni signali iz Ankare dolaze u isto vrijeme kada je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio posjetu Stockholmu gdje će obaviti niz sastanaka sa čelnicima vlade.

Erdogan je odgađao ratifikaciju švedskog članstva, optužujući Stockholm da je previše blag prema kurdskim militantima i drugim grupama koje smatra sigurnosnom prijetnjom.

Tursku je također razljutio niz demonstracija paljenja Kur'ana u Švedskoj.

Švedska i njezin susjed Finska napustile su desetljeća vojne nesvrstanosti nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio ruskim trupama da napadnu Ukrajinu u februaru 2022., tražeći zaštitu pod sigurnosnim kišobranom NATO-a. Finska se pridružila vojnom savezu u aprilu.

Ranije ovog mjeseca, glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da brzo ratificira članstvo Švedske u vojnoj organizaciji.

"Mnogi saveznici željeli bi vidjeti brzi napredak u ratifikaciji", rekao je Stoltenberg nakon predsjedanja sastankom ministara odbrane NATO-a u Briselu. "Švedska je ispunila ono što je obećala i sada nam treba ratifikacija švedskog članstva".

Svaka od 31 NATO saveznice mora podržati članstvo Švedske. Ukoliko turski parlament podrži Erdoganov prijedlog, što je gotovo sigurno, ostaje još da ratifikaciju odobri i Mađarska.