Humanitarna kriza

Odbijanje Izraela da dozvoli ulazak goriva u Pojas Gaze prijeti životima 130 prijevremeno rođenih beba u bolnicama opkoljene enklave, saopćile su lokalne vlasti.

Ministarstvo zdravstva u Gazi navodi da je "130 prijevremeno rođenih beba u Pojasu Gaze u opasnosti od umiranja zbog insistiranja izraelske okupacije da spriječi blokira neophodnog za rad bolničkih generatora".

Ukazujući na nedostatak goriva, Ministarstvo je podsjetilo na brojne poteškoće u radu generatora u regiji koja je oko dvije sedmice izložena intenzivnim izraelskim napadima.

Nedostatak struje otežava bolnicama upotrebu medicinske opreme i onemogućava liječenje bolesnih i ranjenih.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee objavio je da neće dozvoliti ulazak goriva u Gazu.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo je 4.385 osoba, među kojima 1.756 djece i 1.000 žena.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja u nedjelju je saopštilo da broj smrtnih slučajeva u Izraelu iznosi oko 1.400, a povrijeđenih 5.132.

Anadolija