PODRŽALI I POLITIČARI

Nekoliko hiljada ljudi podržalo je marš podrške palestinskom narodu koji je prošao kroz nekoliko ulica u centru Madrida uzvikujući "Sloboda Palestini".

"Palestinski narod umire", poručio je glasnogovornik organizatora pred demonstrantima, od kojih su mnogi bili odjeveni u palestinske šalove i sa zastavom naslikanom na obrazima.

Uz parole izvikivane u mimohodu, u kojem je učestvovao veliki broj porodica s djecom, pozvali su na prestanak nasilja nad Gazom.

Lideri političkih stranaka Podemos i Más País odvojeno su se pridružili demonstracijama, ali s podudarnim porukama upućenim španskoj vladi da "prestane pokazivati suučesništvo" s Izraelom.

"Odbrana mira podrazumijeva prekid vatre i diplomatske kanale, ali i trajni mir, što podrazumijeva prekid okupacije palestinskog teritorija, stavljanje na kraj sistematskom kršenju ljudskih prava koje doživljava palestinsko stanovništvo", kazao je glasnogovornik Podemosa.

Lider Mas Paisa Íñigo Errejón je kazao kako je jedino održivo rješenje sukoba priznavanje palestinske države i prestanak okupacije teritorija, te se pridružio pozivima za prekid bombardiranja, koji nisu, on rekao, odbrana od terorističkog napada nego prije "etničko čišćenje".

Izrael još uvijek priprema i najavljuje kopnenu ofanzivu te su prethodnih dana slali pozive stanovnicima Gaze da se povuku južno. Izrael tvrdi da su im meta militanti Hamasa, koji su eskalirali sukob upadom u Izrael, međutim u napadima Izraela već su ubijeni brojni civili Gaze te se strahuje da će doći do etničkog čišćenja.