Velika porota

Tužiteljica je kazala da će optuženima biti dozvoljeno da se dobrovoljno predaju do podneva 25. augusta.

Velika porota u Georgiji podigla je četvrti skup krivičnih prijava protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, kojim ga je optužila za pokušaje poništavanja poraza na izborima 2020. od demokratskog kandidata i pobjednika Joea Bidena.

Optužbe koje je u podigla okružna tužiteljica okruga Fultona Fani Willis povećavaju pravne probleme s kojima se suočava Trump, glavni u utrci za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine.

“Trump i ostali optuženi u ovoj optužnici odbili su da prihvate da je Trump izgubio, te su se svjesno i namjerno pridružili zavjeri kako bi se nezakonito promijenio ishod izbora u korist Trumpa”, navodi se u optužnici koju je podigao ured tužiteljice Willis.

Willis je kazala da će optuženima biti dozvoljeno da se dobrovoljno predaju do podneva 25. augusta.

Također je rekla da planira da zatraži datum suđenja u roku od šest mjeseci.

‘Zločinačka organizacija’

Optužnica od 98 stranica navodi 19 optuženih i detaljno opisuje desetine radnji Trumpa i njegovih saveznika kako bi poništili njegov poraz, uključujući nagovaranje republikanskog državnog sekretara Georgije da pronađe dovoljno glasova da ga zadrži na vlasti, te pritiske na  dužnosnike lažnim tvrdnjama o prevari glasača i pokušaje da uvjeri zakonodavce Georgije da ignoriraju volju birača i imenuju novu listu elektora naklonjenih Trumpu.

Takođe opisuje šemu za neovlašteno korištenje glasačkih mašina u jednom okrugu Georgije, kao i krađu podataka.

Dokument opisuje bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država, bivšeg šefa kabineta Bijele kuće, Trumpove advokate i bivšeg gradonačelnika New Yorka kao članove “zločinačke organizacije” koji su bili dio “poduzeća” koje je operiralo u Georgiji drugim zemljama. države – jezik koji dočarava operacije mafijaških šefova i vođa bandi.