Regrut!

Regrut ISIS-a, porijeklom sa Kosova, koji je širio propagandu te terorističke grupe na internetu i borio se zajedno sa njenim članovima u nastojanju da vodi globalni "džihad" osuđen je u petak u SAD na doživotnu kaznu zatvora, prenosi Klan Kosova.

Mirsada Kandiqija (41) iz Bruklina u Njujorku osudila je savezna porota u maju 2022. On je uhapšen u Sarajevu, 2017. godine zbog optuže za zavjeru i pokušaj pružanja podrške Islamskoj državi.

"Dok je služio terorističkoj kampanji ISIS-a, optuženi se borio na bojnom polju, širio propagandu, švercovao oružje i vrbovao zapadne regrute", rekao je pomoćnik američkog tužioca Matthew G. Olsen iz Odjeljenja za unutrašnju bezbednost Ministarstva pravde, preneo je "Fox news".

Tužioci su rekli da je Kandiqi regrutovao ljude iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i drugih zemalja da putuju u Siriju i Irak i pridruže se borbama ISIS-a.

Navodno je jednom saradniku na internetu rekao da je radio u Turskoj u graničnoj kancelariji Islamske države kao dio tima koji je vršio proveru stranih boraca koji su željeli da odu u Siriju.

Širio je propagandu ISIS-a koristeći više od 120 naloga na Twitteru, preko kojih je objavljivao video snimke zarobljenika ISIS-a, uključujući i neke na kojima su žrtve bile prisiljene da kopaju sopstvene grobove prije nego što su pogubljene.

Sumnja se da je poslao na hiljade boraca iz zapadnih zemalja na teritorije pod kontrolom ISIS-a, u Siriju i na Bliski istok.

Vlasti su saopštile da je Kandiqi pomogao Jacku Bilardu da se priključi ISIS-u. Ovaj osamnaestogodišnji momak, australijski državljanin, poginuo je u samoubilačkom bombaškom napadu zapadno od Bagdada u martu 2015.

Bilard se pridružio ISIS-u 2014 i ubio više od 30 iračkih vojnika i policajaca tokom samoubilačkog napada.

Napad je otvorio put ISIS-u da preuzme Ramadi i iračku provinciju Anbar nekoliko nedjelja kasnije, svjedočio je general iračke vojske.

Kandiqi je bio visokorangirani član ISIS-a koji je uživao u smrti i razaranju koje je izazvao pružanjem svih mogućih oblika materijalne podrške terorističkoj organizaciji, uključujući regrutovanje mnogih drugih u krvave redove ISIS-a u Siriji i na drugim mjestima", rekao je američki tužilac Breon Pis.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je Kandiqi državljanin Kosova i legalan stalni stanovnik Sjedinjenih Država.

U saopštenju se kaže da je bio jedna od hiljada radikalizovanih ličnosti iz desetina zemalja koje su otputovale na Bliski istok da bi se pridružile Islamskoj državi.

Iako mu je zabran izlazak iz SAD, i nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da ode odatle za Istanbul, Kandiqi je krenuo na dvodnevno putovanje iz Njujorka u Monterej, Meksiko, u novembru 2013. i leteo je kroz Panamu, Brazil, Portugal, Nemačku, Kosovo i Tursku prije nego što je stigao u Siriju krajem 2013.

"Newyork times" piše da su tužioci nakon dolaska na teritoriju ISIS-a rekli da se Kandiqi pridružio brigadi uglavnom stranih boraca, koju je u to vrijeme predvodio gruzijski državljanin, Omar al-Šišani, koji je služio kao ministar rata Islamske države.

Takođe je uspostavio odnose sa liderima ISIS-a kao što su Abu Lukman, vođa grupe u provinciji Raka, i Bajro Ikanović, bosanski državljanin koji je vodio kamp za obuku regruta u sjevernoj Siriji, rekli su tužioci.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova