RAT U UKRAJINI

Brana Nova Kahovka, koja je jutros uništena, prelazi preko ogromne ukrajinske rijeke Dnjipro, zadržavajući iza sebe veliki rezervoar vode. Sama brana visoka je 30 metara i široka stotine metara. Izgrađena je 1956. godine kao dio hidroelektrane Nova Kahovka.

Gradonačelnik Nove Kakhovke Vladimir Leontijev rekao je da je napad na branu “ozbiljan teroristički napad”, izvijestio je ruski državni medij TASS.

“Teroristički čin”

– Oko 2 sata iza ponoći došlo je do više ponovljenih udara na HE Kakhovka. Kao rezultat toga, voda iz akumulacije Kakhovka počela je teći nekontrolisano, rekao je Leontjev.

Ukrajinska vojska optužila je Rusiju da je digla branu u zrak.

“Ruska vojska je počinila još jedan teroristički čin. Raznijela je hidroelektranu Kakhovka. Voda će dosegnuti kritični nivo za pet sati. Počela je evakuacija u zoni opasnosti”, rekao je Oleksandr Prokudin, šef vojne uprave regije Herson kojeg je imenovala Ukrajina, u videu na Telegramu.

Pozvao je stanovnike uz istočnu obalu rijeke Dnjepar da “odmah napuste opasna područja”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održat će hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu nakon rušenja brane Nova Kahovka, rekao je u utorak sekretar Vijeća Oleksij Danilov.

Zelenski sazvao hitan sastanak

Ukrajinsko nacionalno Vijeće sigurnosti objavilo je da će predsjednik Volodimir Zelenski održati hitan sastanak s najvišim dužnosnicima zbog uništenja brane Nova Kakovka.

Rusko uništenje brane Nova Kakovka na jugu Ukrajine je ekocid, ali nacionalni i regionalni dužnosnici rade kako bi osigurali sigurnost lokalnih stanovnika, rekao je jutros Andrij Jermak, šef administracije ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Jermak je, pišući na aplikaciji Telegram, objavio kako “ruski čin predstavlja opasnost za obližnju nuklearnu elektranu Zaporižja”, ali nije elaborirao o kakvoj se tačno opasnosti radi.

Zid vode

Veliki rezervoar koji sadrži drži otprilike isti volumen vode kao Veliko slano jezero u američkoj državi Utah. Pucanje brane moglo bi poslati zid vode koji bi poplavio naselja ispod nje, uključujući Herson, koji su ukrajinske snage oslobodile krajem 2022. godine.

Voda iz rezervoara opskrbljuje Krimski poluotok na jugu – koji je Rusija anektirala 2014. godine – kao i nuklearnu elektranu Zaporižja – najveću u Evropi – na sjeveru.

Također pomaže u pogonu hidroelektrane Nova Kahovka. Uništenje brane dodatno bi pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine sedmicama ciljala ključnu energetsku infrastrukturu. Također bi uništilo sistem kanala koji navodnjava veliki dio južne Ukrajine, uključujući Krim.