RAT U UKRAJINI

Danas je odjeknula vijest da je Volodimir Zelenski potvrdio pad Bahmuta. Ukrajinski predsjednik je u Hirošimi na sastanku sa svjetskim vođama i članovima G7 odgovarajući na pitanja novinara dao naslutiti da je ukrajinski grad pao pod potpunu kontrolu Rusa.

Ali ubrzo nakon što su svi relevantni svjetski mediji oprezno objavili tu vijest, stigao je ispravak predsjednikovog glasnogovornika Sergeja Nikiforova.

Dva načina tumačenja

Kao što se može čuti i vidjeti na snimci ispod, novinar pita Zelenskog “je li Bahmut još uvijek u ukrajinskim rukama” i onda nadodaje drugi dio pitanja – “Rusi kažu da su preuzeli kontrolu nad Bahmutom”. Na to Zelenski odgovara s “mislim da ne”, što se moglo protumačiti na dva načina – da taj grad više nije pod ukrajinskom kontrolom, ali i da ga Rusi nisu u potpunosti zauzeli.

Sergej Nikiforov, glasnogovornik ukrajinskog predsjednika, brzo je reagirao i odbacio tvrdnje da je Bahmut pao, što upućuje na ovaj dio da je Zelenski zapravo s “mislim da ne” odgovorio na drugi dio novinarskog pitanja koji se odnosio na rusku kontrolu ukrajinskog grada.

“Morate razumjeti da (tamo) više nema ničega. Danas je Bahmut još samo u našim srcima”, kazao je Zelenski u svom dosta neodređenom i nespretnom obraćanju.

Rusija je jučer rekla da je u potpunosti zauzela istočni ukrajinski grad, što bi, ako je istina, označilo kraj najduže i najkrvavije bitke u 15-mjesečnom ratu.

Putin čestitao vojnicima na osvajanju Bahmuta

Rusko Ministarstvo obrane kratko je priopćilo “da je završeno oslobađanje Artjomovska kao rezultat napada jurišnih odreda Wagnera, uz podršku topništva i zračnih snaga”.

Kijev je prije ruske objave odbacio Prigožinove tvrdnje, ali se nije odmah referirao na tvrdnju ruskog ministarstva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojnicima na zauzimanju grada, kazavši da će najzaslužniji biti nagrađeni, objavile su ruske novinske agencije.

Prigožin rekao da je Bahmut pod ruskom kontrolom

Napad na većinom sravnjen grad predvodile su trupe plaćenika skupine Wagner čiji je vođa Jevgenij Prigožin ranije jučer rekao da su njegove snage konačno potisnule Ukrajince iz posljednjeg područja unutar grada. Šef Wagnera je tvrdnju iznio u videosnimci u kojoj u vojnoj uniformi stoji ispred boraca Wagnera, a oni ističu ruske zastave i transparente plaćeničke grupe.

“Danas u 12 sati Bahmut je u potpunosti zauzet. Zauzeli smo čitav grad, svaku kuću”, rekao je jučer Prigožin.

Ukrajina brzo demantirala Prigožina

No glasnogovornik ukrajinske vojske Serhij Šerevatji Reutersu je rekao da “to nije istina” i da se “ukrajinske postrojbe još bore u Bahmutu.” Zamjenik ministra obrane je rekao da su u tijeku žestoke borbe i da je situacija “kritična”.

Bahmut je žarište najduže i najkrvavije bitke u ruskome ratu u Ukrajini, koji traje već gotovo 15 mjeseci.

Udaljene eksplozije mogle su se čuti u pozadini dok je Prigožin govorio u videu. Među ostalim je kazao da će se njegove snage iz Bahmuta povući od 25. maja zbog odmora i preobuke te da će kontrolu predati regularnoj ruskoj vojsci.

Prigožin je u snimci ismijavao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i američkog predsjednika Joea Bidena koji su u subotu sudjelovali na summitu članica G7 u Japanu. Glavna tema rasprava svjetskih čelnika bio je rat u Ukrajini.

Obraćajući se Zelenskom, Prigožin je rekao: “Kada danas vidite Bidena, poljubite ga u vrh glave i recite mu da sam ga pozdravio.”

Prigožin kaže da Bahmut nije imao nikakav strateški značaj

Prigožin je ponovio pritužbe koje je često iznosio u prošlosti. Kazao je da su njegove snage pretrpjele puno veće gubitke jer ruska vojska nije zajamčila adekvatnu potporu ni opskrbu streljivom.

Ranije u maju zaprijetio je da će povući svoje trupe. Tomu je prethodila bijesna tirada protiv ruskoga ministra obrane Sergeja Šojgua. Prigožinova informacija o pobjedi uslijedila je nakon žestokih borbi koje se oko Bahmuta vode od prošlog tjedna, a Ukrajina je izvijestila da je potisnula dio ruskih snaga.

Britanska obavještajna služba u subotu je objavila kako je Rusija “vrlo vjerojatno” rasporedila nekoliko bataljuna da bi ojačala područje oko Bahmuta, nakon taktičkih uspjeha ukrajinske vojske na rubnim dijelovima grada.

Prigožin je i sam priznao da Bahmut, grad u kojemu je prije rata živjelo 70.000 stanovnika, nije imao nikakav strateški značaj, no da je dobio veliku simboličnu važnost za obje strane zbog intenziteta borbi i golemih gubitaka, prenosi Index.