Nevjerovatni podaci

Krajem januara, dok su njegove plaćeničke snage ginule u hiljadama u borbi za uništeni grad Bahmut, šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin dao je Ukrajini izvanrednu ponudu, otkrio je Washington Post.

Prigožin je rekao da će, ako ukrajinski komandanti povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta, dati Kijevu informacije o položajima ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla iskoristiti da ih napadne. Prigožin je prenio prijedlog svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj upravi, s kojima je održavao tajnu komunikaciju tokom rata, prema prethodno neprijavljenim dokumentima američkih obavještajnih službi koji su procurili na platformi za grupni chat Discord.

Prigožin se javno svađao s ruskim vojnim komandatimaa, za koje bijesno tvrdi da nisu uspjeli opremiti i opskrbiti njegove snage, koje su pružile vitalnu podršku ratnim naporima Moskve. Ali on je također saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji bi Prigožinovu ponudu da zamijeni živote Wagnerovih boraca za ruske vojnike mogao smatrati izdajom.

Dokument koji je procurio ne pojašnjava koje je položaje ruskih trupa Prigožin ponudio otkriti.

Dva ukrajinska dužnosnika potvrdila su da je Prigožin nekoliko puta razgovarao s ukrajinskom obavještajnom upravom, poznatom kao GUR. Jedan je dužnosnik rekao da je Prigožin više puta ponudio ponudu u vezi s Bahmutom, ali da ju je Kijev odbio jer dužnosnici ne vjeruju Prigožinu i smatraju da su njegovi prijedlozi mogli biti neiskreni.

Američki dužnosnik također je upozorio da u Washingtonu postoje slične sumnje o Prigožinovim namjerama. Ukrajinski i američki dužnosnici razgovarali su pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o osjetljivim informacijama.

U intervjuu za The Washington Post ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije želio potvrditi kontakte s Prigožinom. “Ovo je pitanje [vojne] obavještajne službe”, rekao je. Ukrajinski lider također se usprotivio javnom objavljivanju povjerljivih informacija i rekao kako vjeruje da je curenje informacija išlo u korist Rusiji.

Ali nema rasprave o Prigožinovoj gorkoj frustraciji teškom borbom u Bahmutu. Žalio se, javno i privatno, da rusko Ministarstvo odbrane nije njegovim borcima dalo municiju i druge resurse koji su im potrebni za uspjeh. Bahmut, u istočnoj Ukrajini, vidio je neke od najkrvavijih borbi u ratu.

Prigožin, koji je obećao da će preuzeti kontrolu nad gradom dodevetog maja, na vrijeme za proslavu ruskog Dana pobjede, nedavno je javno zaprijetio da će povući svoje snage iz borbe.

Drugi dokumenti koji su procurili otkrivaju da se dužnosnici ruskog ministarstva odbrane privatno pitaju kako odgovoriti na Prigožinove kritike učinka vojske i njegove zahtjeve za više resursa, za koje su očito priznali da nisu nelegitimne pritužbe. Dokumenti također govore o borbi za moć između Prigožina i najviših dužnosnika, uključujući ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

U tom napetom okruženju, Prigožin je održavao tajni odnos s ukrajinskom obavještajnom službom koji, osim telefonskih poziva, uključuje i lične sastanke s oficirma GUR-a u neodređenoj zemlji u Africi, navodi se u jednom dokumentu. Wagnerove snage osiguravaju nekoliko vlada na kontinentu.

Procurili američki obavještajni podaci pokazuju da Prigožin žali zbog velikog broja borbi koje su uzele njegove vlastite snage i poziva Ukrajinu da snažnije udari na ruske trupe.

Prema jednom dokumentu, Prigožin je rekao ukrajinskom obavještajnom oficiru da ruska vojska ima problema sa zalihama municije. Savjetovao je ukrajinskim snagama da napreduju s napadom na granicu Krima, koji je Rusija nezakonito anektirala, dok je moral ruske vojske bio nizak. Izvještaj se također pozivo na druge obavještajne podatke ističući da je Prigožin bio svjestan pada morala među Wagnerovim snagama i da su neki od njegovih boraca odbili naredbe da se rasporede u području Bahmuta pod jakom vatrom, iz straha da će pretrpjeti više gubitaka.