NAJUŽARENIJE MJESTO

"Pakao na zemlji", "Grad u kome nema mjesta za život" ili "Najužarenije mjesto na svijetu". Tako je u očima ukrajinskih vojnika opisan Bahmut, grad u kojem se i dalje vode žestoke borbe na istoku Ukrajine.

Novinari rumunske državne novinske agencije Agerpres otputovali su u Ukrajinu te su razgovarali sa vojnicima koji su mjesecima bili na prvoj liniji fronta u Bahmutu.

Mladi ukrajinski poručnik Oleg Sapig (36) u razgovoru ističe kako su mnogo puta gledali smrti u oči te je naglasio kako im je najteže bilo vidjeti svoje saborce koje ubija neprijatelj.

"Naša misija je bila da branimo položaje u Bahmutu i da ne dozvolimo neprijatelju da zauzme nove položaje. Grad praktički više ne postoji, uništen je. Neprijatelj napada kvart za kvartom, uništava svu infrastrukturu. Lokalno stanovništvo praktično više ne postoji, a oni koji su ostali primorani su da traže sklonište u podrumima", rekao je poručnik.

Situacija u samom centru grada također je komplikovana.

"Najtužniji trenuci su vezani za smrt mojih drugova. Ranjeni i mrtvi, to je najteže. Također, teško nam je evakuisati ranjene vojnike. Zaista je teško riječima opisati situaciju u Bahmutu. Tamo nema ništa, zemlja je izgorjela", rekao je Oleg.

Podoficir Laki (30) također je jedan od onih koji je napustio liniju fronta. U razgovoru ističe kako je Bahmut bio veliki ispit za njega.

"Bahmut je tvrđava. Odolijevali smo do kraja. Bahmut je primjer zločina koje su počinili Rusi, agresori. Vidio sam kako se ponašaju s našim vojnicima, ali i sa svojim vojnicima te stanovništvom. Najteže je gledati kako gubite one oko sebe. Ne razumijemo za šta se ti ljudi bore, zašto su došli kod nas. Ne bore se za teritoriju, ne znam za šta se bore", ističe Laki.

Objasnio je kako se Rusi na neki način rugaju i vlastitim vojnicima.

"Rugaju se svojim mrtvim vojnicima. Imali smo slučajeva kada smo ustanovili da su, da bi nas isprovocirali, vješali tijela svojih mrtvih vojnika na drveća. Odatle su pucali na nas kako bismo mi krenuli u borbu", objašnjava.

Još jedan od ukrajinskih oficira koji je bio u Bahmutu ističe da svako ko je bio na ovom području ima želju da se vrati i to samo iz jednog razloga - da porazi Ruse.

"Prije svega želim da kažem da su naši vojnici izuzetno umorni, preplavljeni su emocijama, onim što su vidjeli, smrću saboraca. Oni sve to osjećaju, ali svakako žele da opet odu tamo kako bi ispunili misiju za koju su i poslati, a to je da istjeraju neprijatelje sa naših teritorija. Ako postoji pakao na zemlji, on je tu, u Bahmutu", poručio je.