UZ VELIKE ŽRTVE

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izvještaj s ukrajinskog ratišta u kojem stoji da načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov protraćio prednost u ljudstvu, te da mu je propao plan da pokrene opštu zimsku ofanzivu uz ogromne žrtve.

Na početku ističu da je general Gerasimov komandu nad "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini preuzeo 11. januara 2003. godine.

"Gerasimovljev mandat karakterizira nastojanje da se pokrene opšta zimska ofanziva s ciljem proširenja ruske kontrole nad cijelim regionom Donbasa. Osamdeset dana kasnije, sve je očiglednije da je ovaj projekat propao", navode iz ministarstva.

Smatraju da su ruske snage na nekoliko dijelova fronta u Donbasu ostvarile samo neznatne dobitke po cijenu desetina hiljada žrtava. Dodaju da su u tim akcijama u velikoj mjeri izgubili privremenu prednost u ljudstvu stečenu jesenjom "djelimičnom mobilizacijom".

"Nakon deset godina na čelu ruske komande, postoji realna mogućnost da Gerasimov pomiče granice koliko daleko će rusko političko vodstvo tolerirati ruski neuspjeh", zaključuju iz britanskog ministarstva odbrane.