SITUACIJA BEZ PRESEDANA

Velika porota na Manhattanu izglasala je podizanje optužnice protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, javio je večeras CNN pozivajući se na tri izvora upoznata s tim pitanjem.

To je prvi put u američkoj historiji da će sadašnji ili bivši predsjednik biti suočen s optužnicom za krivično djelo.

Ured okružnog tužitelja Manhattana istražuje bivšeg predsjednika u vezi s njegovom navodnom ulogom u shemi isplate tajnog novca i zataškavanju koja uključuje zvijezdu filmova za odrasle Stormy Daniels.

Slučaj datira iz perioda kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine.

Ova će odluka zasigurno izazvati šok u cijeloj zemlji, gurnuvši politički sistem SAD-a, koji nikada nije doživio da se jedan od njegovih bivših čelnika suočio s optužnicom, a kamoli dok se ponovno kandidirao za predsjednika, u neistražene vode, piše CNN.

Sumnja se da je Trump platio porno zvijezdi da šuti o aferi koju su navodno imali.

Slučaj Stormy Daniels, zapravo, usredotočen je na to kako je Trump nadoknadio novac svom bivšem advokatu, Michaelu Cohenu, nakon što je on platio Daniels 130.000 dolara da šuti uoči predsjedničkih izbora 2016. o navodnoj aferi s Trumpom koja se dogodila nekoliko godina ranije.

Bivši predsjednik je negirao bilo kakvu takvu vezu s Daniels. Odbrana također tvrdi da Trump nije znao da je Cohen platio Daniels da ne izlazi u javnost.

U zapisniku o nadoknadi plaćanja Cohenu stoji da se radilo o "pravnim troškovima", no vjeruje se da je to zapravo nadoknada za novac koji je Cohen platio Daniels.

Tužitelji tvrde da to predstavlja krivotvorenje poslovne dokumentacije. Prema ranijim najavama, Trump će odgovarati upravo pod optužbama za krivotvorenje dokumentacije koje je počinio s ciljem da sakrije ovu isplatu.