KRAJINCIMA DALA NADU

Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin prije godinu dana poslao svoje snage u Ukrajinu, većina posmatrača očekivala je brzu pobjedu Rusije. Ta očekivanja se nisu ostvarila.

Kao razlog za neuspjeh ruske invazije, stručnjaci navode više faktora uključujući veći moral kod Ukrajinaca, superiornu vojnu taktiku, ali također kao ključno ističu isporuku zapadnog oružja.

Dok su nedavni naslovi uveliko govorili o potencijalu zapadnih borbenih tenkova ili protivzračnih odbrambenih sistema Patriot da utječu na ishod rata, ti se sistemi tek trebaju koristiti u borbi u Ukrajini.

Postoje i druga oružja koja su već pomogla promijeniti tok rata. Ovo su tri ključna oružja koja su Ukrajincima pomogla da se odbrane od ruskog naleta.

Javelin


Na samom početku rata borci s obje strane očekivali su da će se ruske oklopne kolone za nekoliko dana početi ulaziti u ukrajinsku prijestolnicu Kijev.

Ukrajinci su trebali nešto što bi moglo otupjeti taj napad i pronašli su to u obliku Javelina, navođenog protivtenkovskog projektila koji se ispaljuje s ramena i koji može koristiti jedna osoba.

Dio njegove privlačnosti leži u jednostavnosti korištenja, kako proizvođač Lockheed Martin, koji je zajedno s Raytheonom razvio oružje, objašnjava: “Da bi pucao, strijelac postavlja pokazivač iznad odabrane mete. Zapovjedna jedinica za lansiranje Javelina zatim šalje projektilu signal za zaključavanje prije lansiranja.”

Javelin je oružje tipa "ispali i zaboravi". Čim njegov operater zapuca, oni mogu pobjeći u zaklon dok projektil pronađe put do cilja.

Ovo je bilo posebno važno u prvim danima rata jer su Rusi obično ostajali u kolonama kada su pokušavali ući u urbana područja. Operater Javelina mogao je pucati sa zgrade ili iza drveta i nestati prije nego što su Rusi mogli uzvratiti vatru.

Javelin je također dobar u gađanju slabe tačke ruskih tenkova, njihovih vodoravnih površina, jer njegova putanja nakon lansiranja zakrivljuje prema gore, a zatim pada na metu odozgo.

To se moglo vidjeti na slikama ruskih tenkova s raznesenim kupolama početkom rata.

Doista, utjecaj Javelina bio je toliko velik da je nakon dva i pol mjeseca rata američki predsjednik Joe Biden posjetio tvornicu u Alabami gdje su napravljeni kako bi pohvalio radnu snagu za njihovu pomoć u odbrani Ukrajine.

“Pravite ogromnu razliku za ove jadne sinove oružja koji su pod tako ogromnim, ogromnim pritiskom i vatrenom moći”, rekao je tada Biden.

Postojala je još jedna prednost Javelina, posebno bitna na početku rata: bili su politički prihvatljivi.

"Njihova niska cijena i odbrambena upotreba čine ih politički lakšima za druge zemlje za isporuku", Michael Armstrong, vanredni profesor na Univerzitetu Brock u Ontariju.

Treba spomenuti da je veliku ulogu imao i sličan sistem NLAW kojeg proizvode Švedska i Velika Britanija.

HIMARS


Puni naziv je M142 High Mobility Artillery Rocket System. To je "sistem preciznog udarnog oružja punog spektra, dokazan u borbi, za sve vremenske uvjete, 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici, smrtonosan i brz", tvrdi američka vojska.

Jednostavno, HIMARS je kamion od 5 tona koji nosi kapsulu koja može lansirati šest raketa gotovo istovremeno, šaljući svoje eksplozivne bojeve glave daleko iza prve linije fronte, a zatim može brzo promijeniti položaj kako bi izbjegao protuudar.

"Ako je Javelin bio kultno oružje ranih faza rata, HIMARS je kultno oružje kasnijih faza", napisao je u siječnju Mark Cancian, viši savjetnik za Program međunarodne sigurnosti pri Centru za strateške i međunarodne studije.

HIMARS ispaljuje streljivo zvano vođeni višecijevni raketni sistem (GMLRS) koje ima domet od 70 do 80 kilometara, njihovi GPS sustavi za navođenje čine ih iznimno preciznima, unutar oko 10 metara od planirane mete.

Prošlog jula, ruski reporter Roman Sapenkov rekao je da je svjedočio napadu HIMARS-a na rusku bazu na aerodromu u Hersonu na teritoriju koji su snage Moskve u to vrijeme okupirale.

“Bio sam iznenađen činjenicom da je cijeli paket, pet ili šest raketa, pao praktički na novčić”, napisao je.

HIMARS je imao dva ključna učinka, napisao je za US Marine Corps University Press Yagil Henkin, profesor na komandno-štabnom koledžu Izraelskih odbrambenih snaga.

Udari su prisilili “Ruse da pomaknu svoja skladišta municije dalje u pozadinu, smanjujući tako raspoloživu vatrenu moć ruske artiljerije u blizini prvih linija i otežavajući logističku podršku”, napisao je Henkin.

Korištenje raketa dugog dometa za gađanje ciljeva kao što su mostovi poremetilo je ruske napore opskrbe, rekao je.

Osim SAD-a, u Ukrajinu su poslane i evropske verzije HIMARS-A, njemački sistem MARS 2-

TB2 Bayraktar


Bespilotna letjelica turskog dizajna postala je jedna od najpoznatijih svjetskih bespilotnih letjelica (UAV) zahvaljujući upotrebi u ratu u Ukrajini.

Relativno je jeftin, napravljen od uobičajenih dijelova, ima smrtonosan udarac i snima svoje napade na videu.

Ti video zapisi pokazuju kako uništava rusko oklopno oružje, artiljeriju i opskrbne linije projektilima, laserski vođenim raketama i pametnim bombama koje nosi.

“Viralni videozapisi TB2 savršen su primjer modernog ratovanja u TikTok eri”, napisao je Aaron Stein, viši saradnik na Institutu za vanjskopolitička istraživanja, na web stranici Atlantskog vijeća.

Bayraktar TB2 nije bio "čarobno oružje", ali je bio "dovoljno dobar", napisao je.

Kao njegove slabosti naveo je nedostatak brzine i ranjivost na protivzračnu obranu. Čini se da statistika bojnog polja to potvrđuje. Sedamnaest od 40 do 50 TB2 koje je Ukrajina primila uništeno je u borbi, prema Oryxu.