Katastrofa

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju premašio je 9.600, pokazuju zvanični podaci, a spasioci još tragaju za preživjelima.

Prema novim podacima, u Turskoj je poginulo 7.108 osoba, 40.910 je povrijeđenih, a najmanje 2.530 poginulih i 4.645 povrijeđenih je u Siriji, čime se ukupan broj poginulih usljed zemljotresa u te dvije zemlje popeo na 9.638.

Zemljotres koji je zadesio Tursku i Siriju rano ujutro u ponedjeljak, nakon kojeg je nekoliko sati kasnije uslijedio i još jedan gotovo jednako jak, srušio je hiljade zgrada, uključujući bolnice, škole i stambene blokove, ostavljajući hiljade ljudi bez domova.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je vanredno stanje u 10 pokrajina.

Više od 12.000 turskih spasilaca radi u pogođenim područjima, zajedno s 9.000 vojnika, dok je više od 70 zemalja ponudilo svoje spasilačke timove i drugu pomoć.

Ledeno i olujno vrijeme otežava spašavanje.

U Siriji, gdje su zdravstveni sistem i infrastruktura opustošeni tokom 12 godina rata, novosti o broju mrtvih pristizale su sporije.

Murat Harun Ongoren, koordinator AKUT-a, najveće turske organizacije civilnog društva za pomoć i spašavanje, rekao je da hladno vrijeme, poledica, ali i veličina pogođenog područja otežavaju proces spašavanja.

- Velike potrese često definiramo kao katastrofe. Ovo je više od potresa, ovo je stvarno katastrofa - kazao je.

Fena/Anadolija/Faktor