Zabranjen u javnoj službi

Turska, većinski muslimanska zemlja, po ustavu je sekularna država i nošenje hidžaba dugo je bilo zabranjeno u javnoj službi, školama i univerzitetima te na mjestima poput parlamenta i vojnih ureda.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je u subotu organiziranje referenduma o izmjeni ustava kako bi garantirao pravo nošenja hidžaba u javnoj službi, školama i na univerzitetima.

“Ako si odvažan dođi, stavimo to na referendum (…) Neka narod odluči”, rekao je turski predsjednik obraćajući se čelniku najveće opozicione stranke Kemalu Kilicdarogluu koji je bio predložio zakon koji će garantirati pravo na nošenje hidžaba, prenosi Hina.

Rasprava o nošenju hidžaba rasplamsala se u Turskoj s približavanjem predsjedničkih i parlamentarnih izbora predviđenih u 2023.

Turska, većinski muslimanska zemlja, po ustavu je sekularna država i nošenje hidžaba dugo je bilo zabranjeno u javnoj službi, školama i univerzitetima te na mjestima kao što su parlament i vojni uredi.

Ukidanje ograničenja

Erdoganova vlada je 2013. ukinula ograničenja u vezi s nošenjem hidžaba.

Za razliku od 1990-ih kada je ta tema poticala oštru raspravu, danas se njegovoj zabrani ne protivi nijedan politički pokret u Turskoj.

“Griješili smo u prošlosti u vezi s nošenjem hidžaba (…) Sada je vrijeme da ostavimo to pitanje i da se ono više ne čuje iz usta političara”, rekao je početkom oktobra predsjednik najveće opozicione snage Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu.

Promatrači misle da Kilicdaroglu tako želi pokazati konzervativnim biračima koji većinom glasaju za Erdoganov AKP, da ne trebaju strahovati od promjene vlasti.

Na tu inicijativu privlačenja konzervativnih glasova Erdogan je uzvratio početkom oktobra pozivajući svog političkog protivnika da pristupi izmjeni ustava u vezi s tim.

“Postoji li danas diskriminacija u odnosu na nošenje i nenošenje hidžaba u javnoj službi? U školama? Ne. (…) Uspjeli smo u tome”, istaknuo je Erdogan u subotu.

“Uskoro ćemo uputiti u parlament izmjenu ustava. (…) No ako se to ne bude moglo riješiti u parlamentu, pitat ćemo narod”, dodao je.