KRITIKA UPUĆENA BIDENU

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država okrivio je vlasti svoje zemlje da su "skoro prisilile" ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu.

Tokom intervjua za Real America's Voice, desničarsku mrežu naklonjenu Trumpu, on je kritikovao Bidenovu administraciju. Rekao je da je njihova retorika u mjesecima koji su prethodili invaziji na Ukrajinu doprinijela Putinovoj odluci.

"Oni su ga zapravo ismijavali, ako stvarno pogledate. Naša zemlja, i naše takozvano rukovodstvo, rugali su se Putinu. Rekao sam, znate, skoro ga tjeraju da uđe u ono što govore. Takva retorika bila je totalno glupa", rekao je Trump.

Kazao je da se ukrajinska invazija nikada ne bi dogodila da je on i dalje predsjednik. Nije objasnio na konkretnim primjerima kako su se SAD izrugivale Putinu da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Trump je također hvalio svoj radni odnos s Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kada je voditelj Real America's Voicea Wayne Root sugerisao da bi Biden mogao poslati Trumpa da pregovara o mirovnom sporazumu.

"Ja sam se jako dobro slagao i sa Zelenskim i sa Putinom", rekao je Tramp.

William Pomeranz, direktor Kennan instituta Centra Wilson, doveo je u pitanje Trumpove komentare u intervjuu za Newsweek, ističući da je Biden rekao da će Ukrajina morati poraditi na svojoj korupciji kako bi ušla u NATO, te dodao je odluka Putina nije bila povezana s NATO-om.

"To je nešto o čemu je Putin razmišljao dugi niz godina. Mislim da je Putin u osnovi pokrenuo ovu kampanju da pripoji ono što su bile dvije teritorije, ali sada su četiri, da proširi Rusku Federaciju. Mislim da je ovo bio primjer imperijalne namjere. Želio je da proširi svoju teritoriju i rusko carstvo", istakao je.

Rekao je da nikada neće biti poznato da li bi do invazije došlo da je Tramp pobijedio na izborima 2020. godine, ali da ne veruje da bi se Tramp "zauzeo za Ukrajinu".