Referendum

Nakon dva neuspjela referenduma 2004. i 2017. godine, Bern je sada dobio dovoljno glasova kako bi mogao ‘stabilizirati’ sistem penzionog osiguranja.

Švicarci su tijesnom većinom glasali za produženje dobi za penzioniranje žena na 65 godina, a glasanje je obilježila duboka podijeljenost između reformi sklonih kantona njemačkog govornog područja i drugih kantona.

Za reformu je glasalo tek 50,6 posto birača, pokazuju konačni rezultati, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Inicijativa koju su pomno pratili u inozemstvu, a htjela je zabraniti intenzivni uzgoj stoke, odbijena je sa 63 posto glasova.

Nakon dva neuspjela pokušaja 2004. i 2017. godine, Bern je sada dobio dovoljno glasova kako bi mogao “stabilizirati” švicarski sistem penzionog osiguranja, koji je izložen golemom pritisku zbog rasta očekivanog životnog vijeka i činjenice da se baby-boom naraštaj približava odlasku u penziju.

Socijalisti: Ovo je šamar svim ženama
Najsporniji dio reforme zahtijeva da žene, kao i muškarci, rade do 65 godina života za punu penziju, što je godinu dana duže nego do sada.

Parlament je lani odobrio glavne mjere penzione reforme koje uključuju i povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV, prihvaćeno u nedjelju sa 55 posto glasova).

Članice Socijalističke partije ocjenjuju da kasniji odlazak žena u penziju “nije samo korak natrag što se tiče jednakosti, nego je šamar svim ženama”.

Najavile su proteste u Bernu u ponedjeljak, na kojima će osuditi ishod referenduma.