UPOZORIO

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je da EU mora ozbiljno shvatiti prijetnje Vladimira Putina o korištenju nuklearnog oružja u Ukrajini.

Za BBC je kazao da je rat dostigao "opasan trenutak".

Snage iscrpljene
Njegove primjedbe uslijedile su u vrijeme kada je Rusija pokrenula djelimičnu mobilizaciju i prelazi na aneksiju četiri regiona Ukrajine.

Putin se suočio sa neuspjesima na bojnom polju, a njegove snage su potisnute tokom ukrajinske kontraofanzive.

- Svakako je to opasan trenutak jer je ruska vojska gurnuta u ćošak, a Putinova reakcija, prijetnja nuklearnim oružjem, vrlo je loša - rekao je Borelj.

Sedam mjeseci otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, analitičari se slažu da su snage predsjednika Putina isrcpljene, ali on je rekao da se mora postići "diplomatsko rješenje", koje će "očuvati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

Razna oružja
- U suprotnom možemo završiti rat, ali nećemo imati mir i imat ćemo još jedan rat - rekao je on.

U rijetkom obraćanju naciji ranije ove sedmice, Putin je rekao da njegova zemlja ima "razna oružja za uništavanje" i da će "upotrijebiti sva sredstva koja su dostupna", dodajući da "ne blefira".

- Kada ljudi kažu da to nije blef, morate ih shvatiti ozbiljno - rekao je Borelj.

U istom govoru Putin je najavio mobilizaciju 300.000 Rusa koji su odslužili obaveznu vojnu službu, što je izazvalo proteste, a izvještaji stalno potvrđuju o ljudima koji bježe iz zemlje kako bi izbjegli slanje na liniju fronta.