Agresija na Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na svom Telegram kanalu isječak iz intervjua za američku televizijsku mrežu NBC.

Isječak je popratio ovim riječima:

- Rat će završiti pobjedom Ukrajine. Koliko god bilo teško, okupatore moramo istisnuti s naše zemlje.

Zelenski je tokom intervjua govorio o borbi za nezavisnost, važnosti podrške civiliziranom svijetu, trenutnoj situaciji na bojnom polju i procesu donošenja odluka.

- Za mene je uvijek bilo jako važno da Ukrajina ne postane tampon zona. Ukrajinski narod je izabrao evropski put i relevantne vrijednosti. Te vrijednosti odgovaraju u Evropi, Sjedinjenim Državama i Ukrajini. I želimo biti dio tih vrijednosti.

Ipak, nekada davno postojao je Sovjetski Savez, mi smo bili dio ove države. Bili smo dio ovog Sovjetskog Saveza. Roditelji su nam tamo rođeni i ja sam tamo rođen, u to vrijeme. Međutim, danas želimo biti nezavisni.

Čak i prije Sovjetskog Saveza, Ukrajinci su željeli imati svoju zemlju, svoje tradicije, i vjerujem da je to normalno ako se poštuje ukrajinski izbor suvereniteta. Napokon imamo nezavisnost i vidite koliko se za nju borimo i kako se borimo za te vrijednosti - rekao je Zelenski.

Zelenski je optužio pred UN-om Rusiju da je "teroristička država", a ona mu je odgovorila da je iskoristio obraćanje Vijeću sigurnosti za "daljinsku PR kampanju" u pokušaju da dobije još zapadnog oružja.

Index.hr