Čudna tačka u historiji

Vladimir Putin je pokušao potkopati NATO, no desio se suprotan efekt, rekao je američki predsjednik.

Prema američkom predsjedniku Joe Bidenu, ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je potkopati NATO, no desio se suprotan efekt – "NATO je ujedinjeniji nego ikad".

Referirajući se na rusku agresiju u Ukrajini, Biden je rekao da postoje dvije mogućnosti, „započeti treći svjetski rat, krenuti u rat ili se pobrinuti da zemlja koja djeluje tako suprotno međunarodnom pravu na kraju plati cijenu za ono što je to učinila“.

Ako se demokratije svijeta drže zajedno, mislim da to povećava izglede da ćemo imati manje haosa, a ne više, rekao je američki predsjednik u intervjuu kojeg je dao Brianu Taylor-Cohenu, progresivnom političkom voditelju i glumcu, koji je vrlo popularan na internet kanalima.

Taylor-Cohenu je pitao: U Americi imamo nekoga poput Donalda Trumpa koji je izašao i hvalio pamet i genija, neposredno prije nego što je napao Ukrajinu, ali i drugi republikanci su također zauzeli Putinovu stranu. Koja je vaša poruka Trumpu i drugima u svjetlu Putinovih napada?

"Trump je rekao da je Putin genij kao i kada je sebe nazvao stabilnim genijem“, odgovorio je Biden.

"Što se sankcija tiče, ništa od toga nije viđeno ranije. Imate dvije mogućnosti, započeti treći svjetski rat, krenuti u rat ili se pobrinuti da zemlja koja djeluje tako suprotno međunarodnom pravu na kraju plati cijenu za ono što je to učinila. Znam da su sankcije najšire sankcije i povijesti, i ekonomske sankcije i političke sankcije. A moj je cilj od samog početka bio osigurati da cijeli NATO i evropski saveznici budu na istoj strani. Putin je mislio da bi mogao razdvojiti NATO, stvorio je veliki otvor kroz koji bi mogao proći, a to se nije dogodilo, primijetili ste da je to bila potpuna jednoglasnost. A Rusija će platiti ozbiljnu cijenu za ovo, kratkoročno i dugoročno, posebno dugoročno. I mislim da nije samo u Evropi, već i na Pacifiku, Japanu, Južnoj Koreji i Australiji. Mislim, da ako se demokratije svijeta drže zajedno, mislim da to povećava izglede da ćemo imati manje kaosa, a ne više“.

Čudna tačka u historiji

"Mislim da je krajnja ironija u tome što je Putinov cilj, u konačnici bio potkopati NATO.  I pogledajte što se sada događa, NATO je ujedinjeniji nego ikad. Tu su i druge zemlje poput Finske, koja želi sada ući u NATO. On proizvodi upravo suprotan učinak koji je namjeravao. Ali sve što znam je da moramo ostati na kursu s ostatkom naših saveznika. U međuvremenu isporučujemo naoružanje i ekonomsku pomoć Ukrajini. Mislim da je važno da se držimo kursa", rekao je Biden.

"Ja sam rekao na početku svog mandata, da postoji istinski čudna točka u povijesti. Javlja se svakih tri, četiri ili pet generacija, kada dolazi do temeljnih promjena. Na primjer, vidjet ćemo više promjena u sljedećih deset godina nego što smo vidjeli u posljednjih 50 godina. A, to je zato što sama priroda kretanja znanosti i tehnologije takva, te mnogi autokrati poput kineskog predsjednika Xia, vjeruju da se stvari tako brzo mijenjaju da demokracije nemaju vremena postići konsenzus. Dakle, autokracije će biti …“