Tokio

Obilne snježne padavine dovele su do saobraćajnih gužvi, otkazivanja letova i prekida željezničkog saobraćaja u centralnom Japanu u ponedjeljak, uz rekordne količine snijega u nekim regijama.

Više od 3.200 domaćinstava ostalo je vez snabdijevanja strujom, saopćila je elektroenergetska kompanija Kansai, dok su zvaničnici upozorili na nove snježne padavine tokom noći.

Model snažnog atmosferskog pritiska izazvao je obilni snijeg, uglavnom duž obale Japanskog mora od sjevernog do zapadnog Japana, dok su u nekim regijama zabilježene rekordne snježne padavine, kazao je portparol vlade Hirokazu Matsuno Matsuno.

Do sada nisu potvrđene nikakve pogibije ni povrijeđeni po ekstremnim vremenskim uslovima.

Očekuje se da će snježne padavine biti jače sutra.

Veliki put u regiji Shiga je zatvoren “zbog blokiranih vozila”, dok televizijski snimci prikazuju duge kolone zaustavljenih automobila kod grada Hikone, gdje je 68 centimetara snijega palo u 24 sata, što je 30 puta više od prosjeka, javio je javni emiter programa NHK.

Skoro 300 putnika blokirano je snijegom tokom noći u lokalnom vozu u regiji, prenosi NHK.

Oko 130 letova na domaćim linijama otkazano je u nedjelju zbog snijega, a pedesetak otkazivanja je bilo u ponedjeljak, prenosi AFP.