Promjene

Nakon dugačkog lockdowna koji je trajao mjesecima, jedan dio Europe ponovo se raduje putovanjima. Bez obzira na delta varijantu koronavirusa, turisti mogu da, barem u granicama Europske unije i Šengena, putuju bez velikih prepreka.

Međutim, mora se uzeti u obzir nekoliko stvari ukoliko želite da uđete u Njemačku.

Obavezan karantin za putnike iz oblasti sa visokom incidencijom

Početkom jula već su ukinuta upozorenja na putovanja u tzv. jednostavne rizične oblasti. U tom smislu, Ministarstvo spoljnih poslova ne upozorava eksplicitno na putovanja u te zemlje, ali moli za 'poseban oprez', tako da za one koji se vraćaju iz tih oblasti ne važi obavezna digitalna registracija pri ulasku i test, osim za one koji dolaze avionom.

Upozorenje na putovanja u određena područja važi tek kada sedmodnevna incidencija pređe brojku od 200 zaraženih, i u područja u kojima je široko raširena posebno opasna varijanta COVID 19. U Europi u ovom trenutku nema više područja sa varijantama virusa. Međutim, Institut Robert Koch je u međuvremenu omiljene njemačke turističke destinacije: Španiju, Portugal, Nizozemsku i Veliku Britaniju klasifikovao kao područja sa visokom incidencijom.

Za sve putnike i povratnike sa odmora iz tih zemalja važi obavezan desetodnevni karantin, koji može da se sa negativnim testom okonča nakon pet dana. Vakcinisani i izlječeni ne moraju ni da se testiraju, niti da idu u samoizolaciju. Inače, u ovom slučaju za djecu važe ista pravila kao i za odrasle. S obzirom na to da djeca i mladi u pravilu još uvijek ne mogu da budu vakcinisani, po povratku iz područja sa visokom incidencijom, odnosno iz područja u kojima je raširena neka od varijanti virusa, moraju u karantin.

Novom uredbom od kraja jula važiće i pojednostavljena pravila za ulazak u Njemačku za turiste iz područja u kojima su raširene varijante korona virusa. Na spisku Instituta Robert Koch su 11 zemalja Afrike i Latinske Amerike, među kojima su i Namibija, Južnoafrička Republika i Brazil. Do sada su i izlječeni i vakcinisani, koji dolaze ili se vraćaju iz tih oblasti morali u 14-dnevni karantin. Ubuduće bi karantin mogao da se završi i ranije, ako pogođeni region nije više klasifikovan kao područje varijante virusa tokom perioda karantina.

Najveći broj zemalja EU u ovom trenutku ne podliježe više ograničenjima ulaska, jer se ne ubrajaju u rizične oblasti zbog malog broja infekcija. Onaj ko iz tih zemalja u Njemačku stiže kopnenim putem, ne mora da bude ni vakcinisan, ni izliječen, niti mora da pokaže negativan test. Jedino oni koji dolaze avionom moraju prije ulaska u avion da dokažu da su vakcinisani, izliječeni ili da imaju negativan test – i to bez obzira iz koje zemlje dolaze i kolika je tamo incidencija. Pravila važe i za povratnike s putovanja.

Obavezan test za nevakcinisane?

Onaj ko želi da putuje u Njemačku prvo mora da se informiše da li je zemlja iz koje dolazi u Njemačkoj klasifikovana kao rizično područje. Ako je to slučaj, mora da se popuni digitalna registracija ulaska. Osim toga, putnici moraju da pokažu priznat negativan test na koronovirus, ukoliko još uvijek nisu vakcinisani protiv virusa COVID 19, ili su u posljednjih šest mjeseci preležali infekciju. U tom slučaju, povratnici sa odmora ne moraju u karantin.

Od 1. jula u Evropskoj uniji u upotrebi je i digitalni vakcinacioni pasoš. On olakšava ulazak u Njemačku kao i posetu manifestacijama. Podaci o vakcinaciji, testovima ili preležanoj bolesti bi tu trebalo da budu dostupni brzo i jednostavno.

Zbog širenja delta soja u Evropi, njemačka vlada planira da od 1. augusta uvede opšti obavezan test. U tom slučaju bi svi koji ulaze u Njemačku, bez obzira iz koje zemlje dolaze i bez obzira kojim prevoznim sredstvom, morali da urade test na korona-virus. Do sada je to važilo samo za one koji dolaze iz rizičnih oblasti, oblasti u kojima su rašireni novi sojevi virusa, te za sve one koji u zemlju stižu avionom. Izliječeni i vakcinisani bi, prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, trebalo da budu izuzeti iz obaveznog testiranja.

Uvođenjem obaveznog testiranja mogla bi da bude ukinuta kategorija tzv. jednostavnih rizičnih oblasti, sa sedmodnevnom incidencijom iznad 50, a ispod 200 zaraženih. No, do sada nije bilo nikakvih konkretnih odluka vlade.

Ponovo moguć ulazak za turiste iz trećih zemalja

Dok su turistička putovanja unutar EU već duže vremena moguća pod određenim uslovima, turistima iz trećih zemalja nije bio dozvoljen ulazak u Njemačku. Ali, i to se sukcesivno mijenja. Od 25. juna Vlada Njemačke ukinula je zabranu ulaska za treće zemlje. Doduše, pravila važe samo za one koji su potpuno vakcinisani. Vakcine koje nisu odobrene od strane Evropske agencije za lijekove (EMA) se ne prihvataju. Za putnike iz 26 tzv. trećih zemalja, među kojima su Izrael, Australija i SAD, ne važe ograničenja ulaska.

Nova pravila za sve koji se vraćaju u Njemačku

Za njemačke putnike to, međutim, ne znači da im je sada dozvoljen ulazak u treće zemlje, čak i u one čijim je građanima dozvoljen ulazak u Njemačku. Tako na primer SAD ne dozvoljavaju ulazak u zemlju njemačkim turistima. Ta uredba ostaje na snazi do daljeg kako bi se spriječilo širenje delta varijante, navodi se u najnovijem saopštenju iz Washingtona.

Njemački turisti između olakšanja i zabrinutosti

Zbog svega toga mnogi Nijemci i ove godine radije ljetuju u sopstvenoj zemlji. Zbog toga su mnogi turistički kapaciteti popunjeni, posebno na Sjevernom i Baltičkom moru, kao i na jugu Njemačke.

Prema jednoj aktuelnoj anketi Instituta za istraživanje javnog mnjenja YouGov, dvije trećine Nijemca i Njemica odbija da putuje u rizične zemlje. Velika većina ispitanih pri tom podržava aktuelna pravila o karantinu.