Plan isporuke

Američki predsjednik Joe Biden predstavio je plan isporuke 25 od 80 planiranih miliona vakcina protiv korona virusa širom svijeta.

Skoro 19 miliona doza biće donirano kroz COVAX sistem raspodjele, šest miliona bit će poslano Latinskoj Americi i Karibima, sedam miliona južnoj i jugoistočnoj Aziji i oko pet miliona Africi.

Ostatak doza, oko šest miliona, bit će poslano direktno iz Sjedinjenih Država u Kanadu, Meksiko, Indiju i Južnu Koreju.

“Dijelimo ove doze ne kako bi osigurali usluge”, rekao je Biden u izjavi. “Dijelimo ove vakcine kako bismo spasili živote i vodili svijet ka zaustavljanju pandemije snagom našeg primjera i naših vrijednosti.”

Sjedinjene Države nalazile su se ranije pod pritiskom svjetske zajednice da podijele višak svojih vakcina sa drugim državama.

Mjesecima je Bijela kuća bila fokusirana na vakcinaciju Amerikanaca nakon što je zbog korona virusa preminulo gotovo pola miliona ljudi.

No, Biden je obećao ranije da će Bijela kuća poslati najmanje 20 miliona vakcina Pfizera, Moderne i Johnson&Johnson, kao i 60 miliona AstraZeneca vakcina koje su ranije najavili.

Dvadeset i pet miliona doza koje će SAD poslati neće uključivati AstraZeneca vakcine, a planirano je da se svih 80 miliona doza raspodijeli tokom juna.