Epidemiološke mjere

Ostaju do daljeg granične kontrole prema susjedima Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Austrija će pooštriti režim ulaska u državu smanjenjem izuzetaka, kao i ukidanjem mogućnosti skraćenja karantina negativnim testom, najavio je u utorak ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer, prenosi agencija Tanjug.

Nehammer je, na konferenciji za štampu, podsjetio kako je strožiji režim ulaska u zemlju, u sklopu epidemioloških mjera, uveden 19. decembra, a koje će sada biti dalje pooštrene.

„Od 19. decembra je na granicama provedeno više od tri miliona kontrola putnika, i oko 200.000 osoba je upućeno u karantin“, dodao je ministar i najavio da ostaju do daljeg granične kontrole prema susjedima Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Nehammer je naveo i da se smanjuje i broj izuzetaka od obaveznog karantina i online registracije pred dolazak u Austriju. Tako će se prekogranični radnici morati ubuduće registrirati i morat će  jednom sedmično obaviti PCR ili antigensko testiranje čiji rezultat mora biti negativan.

Povećane kazne

Što se ostalih koji ulaze u Austriju tiče, novom uredbom, kako je najavio, bit će ukinuta mogućnost „oslobađanja“ od karantina nakon pet dana izolacije negativnim testom. Naime, sada će sve osobe morati u desetodnevni karantin, nakon kojeg će se morati testirati i moći će iz izolacije izaći ako imaju negativan test.

Nehammer je rekao da se Vlada odlučila na obazrive korake otvaranja, a da istovremeno virus nije izgubio na opasnosti zbog čega će biti pooštrene kontrole poštivanja epidemioloških mjera.

S tim u vezi, donijeta je, kako je preneo, odluka o povećanju novčanih kazni. Do sada je nenošenje zaštitne maske „koštalo“ 25 eura, a nepoštivanje distance od dva metra pedeset eura. Novom odlukom Vlade kazne za kršenje ove dvije epidemiološke mjere iznosit će devedeset eura.

Nehammer je najavio i povećanu kontrolu u skijaškim centrima kako se ne bi ponovile slike s velikim gužvama.