Bivša poslanica Skupštine Kosova

Bivša poslanica Skupštine Kosova i dobar poznavalac političkih prilika, Rada Trajković ocjenjuje da su predsjednici Kosova i Srbije već postigli dogovor o korekciji granica, koji još uvijek nije objelodanjen.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi poručuje da je moguća korekcija granica sa Srbijom, što, prema njegovim riječima, podrazumijeva pripajanje Preševske doline Kosovu, ali ne podjelu Kosova, razmjenu teritorija ili autonomiju za Srbe.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu.

Rada Trajković, dobar poznaalac političkih prilika, smatra da bi korekcija granica dovela do destabilizacije cijelog regiona. Ona napominje da su Thaçi i Vučić u Briselu trebali da rade na normalizaciji odnosa, kako bi se građanima olakšao život, a sada nude promjenu granica, koja znači iseljavanje i destabilizaciju.

"Očigledno se nazire da gospodin Thaçi želi da odloži Specijalni sud, njemu bi svakako odgovarala destabilizacija regiona jer bi odlagao aktiviranje i rad Specijalnog tužilaštva i optužnice. I Vučiću to odgovara jer jer bi odložio demokratizaciju Srbije, i kao što vidite on Srbiju uvodi u sve veću dominaciju kršenja ljudskih prava. U Srbiji je alarmantno stanje kada je u pitanju funkcionianje pravne države", izajvila je Trajković za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku.

Trajković smatra da je Srpska lista odavno izgubila legitimetet da predsavlja Srbe na Kosovu, naglašavajući činjenicu da je kontroverzni biznismen Milan Radojčić postao potpredsjednik te političke partije.

"Da li zaista iko odgovaran misli da sa tim ljudima treba sjesti i razgovarati o budućnosti Srba na Kosovu. Vidimo da se gospodin Radojčić sasvim komotno osjeća i u kabinetu premijera Haradinaja i u kabinetu Aleksandra Vučića. Svakog normalnog čovjeka to zbunjuje", ocjenjuje Trajković. Ona navodi i da je bilo samo pitanje dana kada će doći do sukoba Srpske liste i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu. Kako kaže, politički predstavnici Srba ne poštuju iste vrijednosti kao predstavnici vjere.

"Petero Srba je ubijeno na sjeveru Kosova u posljednjih 5-6 godina, a ubice nisu pronađene na tako malom prostoru. Gotovo svi Srbi vjeruju da su Olivera Ivanovića ubili Srbi, te vrijednosti ne idu sa crkvom, bilo je pitanje dana kada će doći do sukoba sa Srpskom listom, upravo zbog promovisanja tog bratoubilaštva kao načina obračuna. To do sada nije bio slučaj kod nas".

Nakon posljednje runde dijaloga na visokom nivou u Briselu, počelo je puno da se govori o promjeni granica, u kontekstu  mogućeg rješenja za Kosovo. Međutim, tome se oštro protivi srpska crkva, dio javnosti u Srbiji, kao i kosovska opozicija.

Sandra Cvetković, Radio Kosovo 2