Drugi pišu

Predsjednik Hashim Thaçi odlučan je da dokaže da nema ništa sa osobom koju nazivaju “Zmija”, piše njemački Spiegel.

Kako navode, u trenutku kada se Thaçi suočava s mogućim optužbama za ratne zločine pred Specijalnim sudom u Hagu, on je odlučniji nego ikad da dokaže da "ovaj Thaçi" nema ništa zajedničo sa osobom za koju njemački obavještajci navode da kontroliše kriminalnu mrežu koja posluje širom Kosova, prenosi B92.

"U očima mnogih, on je heroj, ali za druge, on je mogući ratni zločinac", navodi ovaj njemački dnevnik.

Kada su, međutim, Thaçija pitali šta misli o tome, on je "ostao bez teksta", a nakon kraće pauze rekao:

"Prije svega, ja sam bio vrhovni politički komandant, a ne vojni komandat. Drugo, nijedan specijalni sud na svijetu ne može da prekraja historiju. Mi nemamo ništa da krijemo".

Spiegel podsjeća da je njegov nadimak tokom rata bio "Zmija" jer nije ostavljao tragove, ali navodi da je sada drugačije i da već nekoliko posljednjih godina, "njegove tragove" prate tužioci za ratne zločine.

Njemački dnevnik dodaje i da je 1990. Thaçi bio jedan od osnivača OVK, a da je od 2016. predsjednik Kosova.

"I sada, kada ima privilegiju da svom bivšem saborcu Ramushu Haradinaju da zadatak da formira novu vladu, Thaçi je suočen sa mogućim optužbama za ratne zločine Specijalnog suda u Hagu", navodi list.

Kako je ranije najavljeno, Specijalni sud, koji će se baviti optužnicama za ratne zločine OVK počinjene na Kosovu, mogao bi dobiti prve optužnice već početkom naredne sedmice, pošto je Ustavni sud Kosova juče donio odluku o ustavnosti postupaka suda.