Prije dvije i po nedjelje položen je kamen-temeljac za izgradnju naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu - projekat Vlade Srbije za zbrinjavanje Srba povratnika. Na projekat ne gledaju blagonaklono ni u albanskom dijelu kosovskih institucija, ni u prištinskoj javnosti.

Gradnja naselja na sjeveru Kosova, u malom Zvečanu, inicirana od Vlade Srbije, nedjeljama služi za razne reakcije prištinske javnosti. Vlada Kosova je saopštenju istakla da je za realizaciju ovog projekta važno poštovanje zakona, piše portal "N1".

"Vlada Kosova smatra neprihvatljivim napore pojedinih krugova, da u suprotnosti sa zakonskim i proceduralnim aktima, inicira izgradnju takozvanog projekta 'Sunčana dolina' na sjeveru Kosova. Ovaj proces će biti moguć i održiv samo ako se poštuju zakoni, koji pružaju bezbjednost i dugoročnu stabilnost za sve građane, u liniji sa procesima evrointegracija", navodi se u saopštenju kosovske Vlade.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić kaže da se ovaj projekat ne smije ispolitizovati.

"U potpunosti sam siguran da će se svi zakonom predviđeni preduslovi ispuniti i da će kao što sam već rekao 'Sunčana dolina' biti projekat na kojem će raditi zajedno i Vlada Kosova i Vlada Srbije. Smatram da će projekat biti prvi projekat koji će u državnom smislu biti uspješan kada je o povratku riječ. Upravo zbog toga, sa druge strane, je važno da jedan takav projekat niko ne ispolitizuje, da se ispoštuju sve zakonske reguative i da 'Sunčana dolina' ipak bude projekat, koji će približiti ne samo narode ovdje na Kosovu, vec da približi, ja bih rekao i Beograd i Prištinu", kaže Jevtić

Građani na sjeveru Kosova različito gledaju na izgradnju novog naselja.

Dok Srbi izgradnju naselja "Sunčana dolina" na sjeveru Kosova, smatraju nadom za povratak srpskog naroda na Kosovo, Albanci je nazivaju kolonizacijom, rekavši da se Albancima proteranim sa sjevera ne dozvoljava povratak na njihova imanja."

Predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini, Behxhet Shala, "Sunčanu dolinu" smatra političkim projektom Srbije, koja, kako on kaže, koristi izraelski model izgradnje naselja na okupiranim zemljama Palestine.

“Niko se na Kosovu ne protivi povratku raseljenih lica, međutim niko neće prihvatiti da se dozvoli da se srpski povratnici vrate na sjever, a da se Albancima ne dozvoljava povratak na sjever, odakle su protjerani 2000. godine. To je isti model kao u Palestini i zato nikada neće biti mira. Vlada Kosova je učinila maksimum da stvori uslove da se vrate raseljena lica, međutim znate da raseljeni Srbi dobijaju kuće na Kosovu, u koje se ne vraćaju, već ih prodaju".

Projekat "Sunčana dolina" sastoji se od 300 kuća, i podrazumijeva povratak 1.500 lica raseljenih u Srbiji.

Video pogledajte OVDJE.