Žestoke reakcije

Peticija za povlačenje Grega Delawia sa dužnosti ambasadora SAD u Prištini, koju je pokrenuo bivši pripadnik OVK Roland Bartecko izazvala je žestoke reakcije.

Reagovali su najviši kosovski zvaničnici i predstavnici civilnog sektora.
U elektronskoj peticiji se traži da se Delawie povuče sa te funkcije, jer "podržava režim koji je izgubio podršku naroda" na Kosovu, a "brine" samo o tome da američke kompanije dobiju "unosne vladine ugovore".
Peticija je pokrenuta nakon Delawijevog komentara na suzavac u Skupštini Kosova, kada je ambasador poručio da je razočaran ponovnom upotrebom suzavca i dodao da postoje ljudi koji "pokušavaju da prekrše demokratiju". 
Betrecko, kako prenose srbijanski mediji, njemački je državljanin osuđen je na 23 godine zatvora za ubistvo pukovnika MUP Srbije Aleksandra Petrovića i teško ranjavanje još četiri službenika jugoslovenske vlade aprila 2001. godine. 
Nakon pokretanje peticije, oglasili su se kosovski premijer Isa Mustafa i njegov zamjenik i ministar spoljnih poslova Hashim Thaçi koji je rekao da uvreda ambasadora SAD predstavlja uvredu "naroda i vlasti na Kosovu". 
Kosovska predsjednica, Atifete Jahjaga, obavila je telefonski razgovor sa Delawijem, a predstavnici civilnog sektora zatražili su od državnih organa da istraže inicijatore peticije koja, kako navode, šteti odnosima Kosova i SAD. 
Inače, Betreckog je nemački magazin "Spigl" u članku iz 2001. godine označio kao osobu koja je navodno obavljala "prljav posao" za radikalno krilo nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova i ličnost sa bliskim vezama bivšoj Kosovskoj obaveštajnoj službi (KOS), navodi "Koha". 
Blerim Latifi, visoki savetnik predsjednika kosovske skupštine Kadri Veseli, koji je svojevremeno bio šef KOS-a, negirao je, međutim, da postoje bilo kakve veze između Barteckog i KOS-a.