Obaveza Skupštine Kosova

Zamjenik premijera Kosova Hashim Thaçi izjavio je danas da Skupština Kosova ima međunarodnu obavezu da glasa za formiranje Specijalnog suda za zločine OVK.

Poslije sastanka sa poslanicima Demokratske partije Kosova, čiji je lider, i poslaničkom grupom manjina, Thaçi je rekao da neće biti odmora za poslanike dok se ne formira Specijalni sud, na šta se Skupština obavezala prošle godine.
Sastanak je odmah poslije početka napustio poslanik Nait Hasani, koji je na sjednici Skupštine Kosova 29. juna glasao protiv prijedloga ustavnih amandmana koji bi trebalo da omoguće osnivanje tog suda. 
Kako javlja Radio-televizija Kosova, diskusija na sastanku nije bila laka, posebno kada sa radilo o stavovima poslanika koji su glasali protiv Specijalnog suda i koji su ostali pri svojoj odluci.
Predsjedništvo Skupštine Kosova je danas imalo vanrednu sjednicu, a prema izjavi potpredsjednika Xhavita Halitija radilo se o razmatranju admnistrativnih odluka koje Predsjedništvo treba da donese. Međutim, pošto je sjednica održana u vrijeme kada se održava sastanak poslaničke grupe PDK spekuliše se da je tema sjednice bila formiranje Specijalnog suda. 
Izglasavanje amandmana na Ustav Kosova nije uspjelo 29. juna, jer je sedam poslanika PDK glasalo protiv, dva su bila uzdržana, a četvorica poslanika te stranke nisu došla na sjednicu.