Poslanici te stranke još uvijek podjeljeni

Predsjednik Demokratske partije Kosova (DPK) i prvi zamjenik premijera Hashim Thaçi zakazao je za sutra u 10.00 sastanak sa poslanicima svoje stranke na kome će glavna tema biti formiranje Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), piše agencija Kosovapress pozivajući se na izvore iz PDK.

Pozivajući se na izvor iz PDK, agencija piše da su poslanici te stranke još uvijek podjeljeni po pitanju usvajanja amandmana na Ustav Kosova, koji bi omogućio formiranje Specijalnog suda i da se ne zna hoće li oni koji su prošli put glasali protiv usvanja amandman promjeniti mišljenje.

"Konsultacije su u toku. Razgovara se sa međunarodnim faktorima, sa poslanicima koji nisu glasali, sa Hashimom Thaçijem, sa predsjednikom parlamenta Kadrijem Vejselijem. Za sutra je zakazan sastanak parlamentarne grupe na kojoj ćemo razgovarati o Specijalnom sudu. Još uvijek ima kolebanja, vidjećemo šta će se sutra dogoditi", naveo je izvor Kosovapresa.
 
Izglasavanje amandmana nije uspjelo 29. juna, jer je sedam poslanika PDK glasalo protiv, dva su bila uzdržana, a četvorica poslanika ove stranke nisu došla na sjednicu.