Gluvi telefoni

U Organizaciji UN za obrazovanje, kulturu i nauku nemaju obavještenja u vezi sa zahtjevom Kosova za prijem u članstvo.

Na pitanje Tanjuga da li mogu da potvrde da je Kosovo podnijelo zahtjev za prijem u članstvo, predstavnik za medije George Papagianis je odgovorio: "Nismo dobili nikakva obavještenja u vezi sa tim i, prema tome, nemamo komentar."

Tanjugu je juče u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rečeno da još nema zvanične potvrde iz Uneska da je zahtjev za prijem Kosova u ovu organizaciju stigao.

Ukoliko bude potvrđeno da je taj zahtev upućen, Srbija će nastaviti sa aktivnostima kako bi spriječila članstvo Kosova, ističu u MSP.

Svako razmatranje zahtjeva za prijem Kosova u Unesko ne samo što bi predstavljalo kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 (1999), već bi imalo i izrazito negativan uticaj na aktuelni dijalog Beograda i Prištine u Briselu.
 
"Republika Srbija će svim raspoloživim diplomatskim sredstvima nastojati da, imajući u vidu neprihvatljivost ovog zahtjeva sa pravnog, političkog i kulturnog stanovišta, spriječi članstvo Kosova u Unesku", ističu u MSP.
 
Kako je navedeno, Srbija će nastaviti sa aktivnostima usmjerenim ka obezbjeđivanju pune primjene rezolucije Savjeta bezbjednosti 1244.
 
Ministar spoljnih poslova Hashim Thaçi je prošle nedjelje objavio na svom Twitter nalogu da je Kosovo podnijelo zahtjev za članstvo u Unesko. On je dodao da na Kosovu očekuju da u novembru budu primljeni u tu organizaciju.
 
Potom se oglasio i Thaçijev zamjenik Petrit Selimi, rekavši da Srbija ne može da spriječi članstvo Kosova u toj organizaciji jer prilikom glasanja zemlje članice nemaju pravo veta.

Selimi, takođe, tvrdi da će Izvršni odbor Uneska razmatrati zahtjev Prištine 3. oktobra.