Srećom bez smrtnih slučajeva

Za razliku od prethodne godine, doček 2015. prošao je bez smrtnih slučajeva, a policija Kosova navodi da je noć protekla mirno uz manji broj lakših incidenata. Povrede i incidenti su i ove godine izazvani pucanjem u vazduh iz vatrenog oružja, vožnjom u alkoholisanom stanju i upotrebom pirotehničkih sredstava.

Preko 90 pacijenata primljeno je u Urgentni centar u Prištini, uglavnom sa lakšim tjelesnim povredama, a svi su nakon ukazane pomoći pušteni na kućno liječenje. U životnoj opasnosti nije bio ni pacijent koji je ranjen u ruku nakon pucanja u vazduh iz vatrenog oružja.

“U toku protekla 24 sata u Urgentnom centu bilo je ukupno 94 slučaja. Od toga 17 saobraćajnih udesa, 6 povreda nanijetih pirotehničkim sredstvima i jedno ranjavanje vatrenim oružjem. Svi koji su primljeni u Urgentni centar, nakon ukazane ljekarske pomoći pušteni su kući”, rekao je Agron Çitaku, dežurni ljekar u Urgentnom centru u Prištini.

Novogodišnja noć je protekla uz povećano prisustvo saobraćajne policije, kao i veći broj službenika u gradovima širom Kosova gdje je organizovan doček Nove godine, u cilju očuvanja javnog reda i mira i prevencije kriminala, a noć je na cijeloj teritoriji Kosova bila mirna, uz nekoliko incidenata, saopštila je kosovska policija.

Neopreznost i nepravilna upotreba pirotehničkih sredstava prouzrokovala je izbijanje pet požara sa materijalnom štetom, i 10 lakših tjelesnih povreda. Hapšenjem i zaplenom oružja završena su dva slučaja izazivanja opšte opasnosti zbog posjedovanja ilegalnog oružja.