Isključenjima su pogođene ruralne sredine

Posljednjih dana Kosovo se sočava sa učestalim restrikcijama električne energije. Hladni talas koji je zahvatio Balkansko poluostrvo dodatno je otežao život i na Kosovu jer zbog povećane potrošnje dolazi do čestih ispada blokova u Termocentrali Kosovo B.

Kao i ranijih godina isključenjima struje su pogođene ruralne sredine.

”Kritična je situacija, kada su mrazevi, struja baš tad nestaje. Niko ništa ne javlja, ne zna se kad su isključenja. Šta li će tek da bude kada budu veći mrazevi. I bandere su slabe, samo čekamo kada će da se sruše”, ispričao je za RTK2 Ratko Milić iz Skulaneva.

Portparol kompanije KEDS, zadužene za distribuciju električne energije na teritoriji Kosova, Guri Shkodra ističe da je problem nastao usled prestanka rada elektrane Kosovo B i da će dodatnim uvozom nastojati da prevaziđu novonastalu situaciju.

"Mi smo se odjednom suočili sa nedostatkom 250 megavata struje u sistemu. Mi smo danas dodatno uvezli novih 200 megavata. U ovom trenutku mi uvozimo oko 500 megavati struje, dok je proizvodnja 400 megavati", kaže Guri Shkodra, portparol KEDS–a

Iz KEDS-a poručuju da će problem snabdjevanja biti prevaziđen vrlo brzo, kako bi građani Kosova, koji žive, prije svega u seoskim sredinama mogli da proslave predstojeće praznike u osvetljenim domovima.