Pronalaženje rješenja

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga bi trebalo početkom naredne sedmice da razgovara sa liderima partija o izlasku iz političke krize.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga pozvaće sutra lidere političkih partija na sastanak početkom naredne sedmice da bi razgovarali o pronalaženju rješenja za formiranje kosovskih institucija vlasti.
Susreti su prije nastavka konstitutivne sjednice Skupštine Kosova koja je zakazana za četvrtak, 2. oktobar. 
Portparol predsjednice Jahjaga, Arber Vllahiu rekao je za "Express", da će rješenje ponovo biti u rukama poslanika i lidera parlamentarnih partija od kojih se očekuje da uvaže ustavne okvire, a da će uloga predsjednice biti samo da olakša dijalog. 
Vllahiu je odbacio mogućnost da se predsjednica još jednom obrati Ustavnom sudu i zatraži odgovor, dodavši da je ta procedura okončana sa dva odgovora ove institucije. 
"Ustavni sud je dao odluke za oba slučaja, zakonska procedura je okončana i sada treba politička volja za rješenje", dodao je Vllahiu. 
Na prvom sastanku sa predsjednicom Kosova, lideri političkih partija istakli su da neće promijeniti svoje političke stavove. 
PDK se izjasnila da ne da funkciju predsjednika Skupštine, dok je koalicioni blok kazao da neće glasati za kanidata PDK Arsima Bajramija za predsjednika Skupštine Kosova. 
Tako se i desilo u nastavku prošlog zasjedanja Skupštine kada Thaçijev kandidat Arsim Bajrami nije dobio većinu glasova. 
Za je glasalo 44, a 61 protiv, dok je 11 bilo uzdržano.