Bez miješanje Njemačke

Visoki zvaničnici Ministartva za spoljne poslove Njemačke vjeruju da će predsjednica Atifete Jahjaga, riješiti politički grč na Kosovu, isključujući strano miješanje u taj proces. Oni kažu da dijalog između Prištine i Beograda treba da se nastavi, prenosi "Zëri".

Prema stavu njemačkih diplomata, ne očekuje se da se međunarodne institucije umiješaju u politički grč na Kosovu, izražavajući uvjerenje da će to pitanje riješiti predsjednica Atifete Jahjaga, koja je započela sastanke sa liderima političkih partija poslije neuspjeha izbore predstavnika PDK Arsima Bajramija za predsjednika Skupštine Kosova na zasjedanju 18. septembra. 
PDK nije uspjela da obezbjedi dovoljan broj glasova za izbor prvog čovjeka Skupštine pošto Blok (LAN) i "Samoopredjeljenje" nisu željeli koaliciju sa PDK.
"Rekli smo da se nećemo miješati u proces za izbor domaćih institucija i zbog toga očekujemo da će predsjednica Republike Kosovo Atifete Jahjaga to vrlo brzo riješiti. Ona je preduzela neke korake u tom pravcu", rekao je za list "Zëri" jedan zvaničnik Ministarstva za spoljne poslove Njemačke u Berlinu, koji je dodao da oni očekuju da centralne institucije Kosova budu najbrže moguće, kako bi dijalog između Prištine i Beograda bio nastavljen.