Manjine kamičak na vagi koji odlučuje!?

Skupština Kosova u sadašnjem sazivu neće glasati o ustavnim promjenama koje se odnose na osnivanje oružanih snaga Kosova (OSK), piše list "Tribuna".

Taj dnevnik napominje da se u vezi sa tim pitanjem "predao" i sam premijer Hashim Thaçi, koji je dosad vršio pritisak da Skupština izglasa odluku o osnivanju OSK.

Vlada Kosova je 4. marta usvojila i proslijedila parlamentu prijedlog o osnivanju OSK, sa zadatkom da, kako je najavljeno, zaštite teritorijalnog integriteta, uključujući i sjever Kosova. Prijedlogom Vlade, postojeće Bezbjednosne snage Kosova bile bi transformisane u oružane snage.

Da bi taj prijedlog bio usvojen, prethodno bi se morale izvršiti izmjene u Ustavu, za šta je potrebna dvotrećinska većina u kosovskom parlamentu sastavljenom od 120 poslanika, kao i dvije trećine glasova poslanika iz nealbanskih zajednica.

Thaçi je 2. aprila pozvao sve poslaničke grupe da podrže vladin prijedlog o osnivanju OSK, podsjećajući da je tome i kosovski Ustavni sud dao pozitivno mišljenje. Thaçi je, kako prenose mediji, tada najavio da bi u sastavu tih oružanih snaga bilo oko 5.000 aktivnih vojnika i oko 3.000 u rezervi.

"Tribuna" piše da sada više ne predstavljaju problem glasovi manjinskih zajednica, koje su zahtjevale da u parlamentu zadrže rezervisani broj mjesta, već činjenica da će za 10 dana Skupština Kosova biti raspuštena.

Do tada je ostalo samo da se glasa o produžetku mandata EULEX-a i osnivanju Specijalnog suda, navodi list.

Izvori "Tribune" su rekli da ni u Vladi Kosova više niko ne planira da insistira na prijedlogu za osnivanje OSK, zato što prijedlog premijera o rezervisanim mjestima za manjine nema podršku albanskih stranaka.

"Obećanje premijera manjinskim strankama koje su sa njim u koaliciji, da će rezervisana mjesta imati u još jednom mandatu, nema podršku i zbog toga se u tom pravcu definitivno ne može ništa učiniti", rekao je pouzdan izvor za "Tribunu".

Insistiranje lidera LDK Isa Mustafe i Pokreta Samoopredjeljenje da više ne može biti rezervisnih mjesta za manjine, učinio nemogućim formiranje OSK, s obzirom da su manjine svoj glas uslovile zadržavanjem dosad rezervisanih mjesta, piše "Tribuna".