Bojkot srpskih poslanika na snazi

Zamjenik predsjednika Skupštine Kosova Petar Miletić izjavio je da srpski poslanici još nemaju odgovor da li će u skupštine biti i rezervisanih mjesta.

Miletić je ocijenio da su rezervisana mjesta važna kako bi se srpska zajednica ohrabrila da se integriše u kosovske institucije.
Bojkot je još na snazi ali s obzirom na to da je u načelu Zakon o opštim izborima prošao skupštinsku proceduru i sada ide po skupštinskim odborima, srpski poslanici su se dogovorili da se u ponedjeljak sastanu i vide šta će dalje", rekao je Miletić na jagodinskoj televiziji Palma plus. 
Srpski poslanici su tražili tim povodom sastanke sa predsjednicom Kosova, sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu. 
Miletić je rekao da je nelogično da razgovaraju o Zakonu o opštim izborima, sa kojim su takođe nezadovoljni, ukoliko nema odgovora na pitanje o rezervisanim mjestima. 
Od 20 garantovanih mjesta u Skupštini Kosova za sve nevećinske zajednice, deset je namjenjeno Srbima, podsjetio je on. 
"Rezervisana mjesta se osvajaju na izborima. Svaki put kada, na primjer, srpska zajednica pređe jedan odsto od izašlih na izbore, to je uglavnom između šest i sedam hiljada glasova, dobija se po jedan poslanik. Mi smo na prošlim izborima kao srpska zajednica dobili još tri rezervisana mjesta, tako da sada imamo 13 poslanika", objasnio je Miletić. 
Ukoliko ne bude tih rezervisanih mjesta, ocijenio je Miletić, teško da će Srbi ikada više dobiti više od tih deset zagarantovanih. 
"S obzirom na to da se nije desio ozbiljniji povratak Srba, da se Srbi još nisu do kraja integrisali u kosovske institucije, da imamo još rovitu političku situaciju na sjeveru Kosova, smatramo da treba da postoje rezervisana mjesta, kako bi Srbi bili ohrabreni da se integrišu u kosovsko društvo", ocijenio je Miletić.