Pritisci službenog Brisela

Vlada Srbije se konačno predala pred pritiscima koji su došli iz službenog Brisela, nakon žalbi Vlade Kosova da službeni Beograd ne primjenjuje Sporazum zaključen sa službenom Prištinom o slobodi kretanja Kosovara u Srbiji sa biometrijskim ličnim kartama.

Do prije nekoliko dana, granična policija Srbije, osim što je uzimala mito od Kosova koji su imali kosovsku ličnu kartu, još od 9. decembra kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova započelo sa izdavanjem novih biometrijskih ličnih karti za Kosovare, granična policija Srbije je ignorisala ova dokumenta, vraćajući nazad Kosovare koji su namjeravali da uđu na teritoriju Srbije sa novim biometrijskim kartama Kosova.

Ovo je od strane Vlade Kosova ocjenjeno kao kršenje Sporazuma o slobodi kretanja od strane Vlade Srbije, piše list "Tribuna".

Ovo, prema riječima visokog zvaničnika Vlade Kosova, koji je dio pregovaračkog tima, već nekoliko dana zaredom, kosovska strana je poslala konkretne slučajeve u Briselu građana Kosova kojima je zabranjeno od srpske strane da uđu preko granice samo zato što imaju biometrijske lične karte, kao i to da srpski policajci Kosovarima traže mito da bi ih pustili da uđu na teritoriju Srbije...