Zbog napada na srpski kontrolni punkt

Deset lica dobilo kaznu zatvora od ukupno 59 godina i 8 mjeseci zbog napada na srpski kontrolni punkt u blizini Bujanovca 2012. godine.

Mješovito vijeće sastavljeno od međunarodnih i domaćih sudija Osnovnog suda u Gnjilanu osudilo je 10 lica na kaznu zatvora od ukupno 59 godina i 8 mjeseci zbog izvršenog terorizma i organizacije / učestvovanja u terorističkoj grupi.
Vijeće sudija utvrdilo je da su okrivljeni uspostavili veoma organizovanu grupu koja je izvršila oružani napad na srpski kontrolni punkt u blizini Bujanovca 2012. godine, saopšteno je iz EULEX-a.
Vijeće je u svom obrazloženju zaključilo da je grupa imala za cilj da podstakne sukob u Preševskoj dolini da bi se međunarodna zajednica primorala da interveniše.
Valon Jashari je proglašen krivim za izvršenje terorizma i organizaciju terorističke grupe i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 9 godina i izrečena mu je novčana kazna u visini od 1.000 eura.
Skender Jashari je proglašen krivim za izvršenje terorizma i učestvovanje u terorističkoj grupi i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 8 godina.
Gazmend Lakna je proglašen krivim za izvršenje terorizma i učestvovanje u terorističkoj grupi i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 6 meseci.
Gazmend Xhemshiri je proglašen krivim za izvršenje terorizma i učestvovanje u terorističkoj grupi i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina i 6 mjeseci.
Qendrim Rexhaj je proglašen krivim za izvršenje terorizma i učestvovanje u terorističkoj grupi i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 6 mjeseci.
Muhamed Aliu je proglašen krivim za izvršenje terorizma i učestvovanje u terorističkoj grupi, i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 6 meseci.
Skender Selmani je proglašen krivim za izvršenje terorizma i učestvovanje u terorističkoj grupi i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 6 mjeseci.
Enver Musoli je proglašen krivim za izvršenje terorizma i učestvovanje u terorističkoj grupi i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina i 6 mjeseci.
Abdulah Zogaj je proglašen krivim za izvršenje terorizma i učestvovanje u terorističkoj grupi i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 6 mjeseci.
Jeton Shabani je proglašen krivim za neovlašćenu nabavku, prodaju i upotrebu oružja i osuđen je na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 2 mjeseca.
Postupak je vodio međunarodni tužilac iz Specijalnog tužilaštva Kosova (STK). Svaka strana ima pravo žalbe.