Dostignuća u evrointegracijama

Specijalni predstavnik Evropske unije i šef kancelarije EU u Prištini Samuel Žbogar predao je predsjednici Kosova Atifeti Jahjagi Izvještaj o napretku Evropske komisije koji se odnosi na Kosovo.

"Šef Kancelarije EU Žbogar je izvještaj o napretku Kosova ocijenio kao izuzetno dobar, ističući da je to izraz rada institucija Kosova i pokazatelj produbljivanja reformi. Žbogar je rekao da Izvještaj o napretku pozitivno ocenjuje rad Nacionalnog savjeta za evropske integracije, koji predvodi predsjednica, u cilju izgradnje nacionalnog konsenzusa", navodi se u saopštenju iz kabineta Jahjage.
Jahjaga je pozdravila izvještaj ocjenjujući da je zadovoljna ovogodišnjim dostignućima u evrointegracijama i založila se za to da institucije i građani Kosova vrlo ozbiljno razmotre prioritete identifikovane u izvještaju.
Ona je naglasila da pomoć Evropske unije u procesu reformi, naročito u oblasti vladavine zakona na Kosovu, nije ne samo potrebna nego i neophodna.
Predsjednica Kosova je takođe pozdravila odluku Evropske Komisije da otpočnu pregovori EU i Kosova o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju 28. oktobra, čije se okončanje planira u proljeće iduće godine.