Nakon prijema primjerka Izvještaja EK

Premijer Hashim Thaçi ocijenio je danas objavljeni Izvještaj Evropske komisije o napretku Kosova kao "pozitivan i realan".

"Izvještaj o napretku je pozitivan i realan, ocjenjuje odnose Kosova sa susjednim zemljama kao dostignuće mira, stabilnosti i evropsku perspektivu Kosova i regiona u cjelini", izjavio je Thaçi nakon prijema primjerka Izvještaja o napretku od specijalnog izaslanika EU na Kosovu Samuela Žbogara.
U saopštenju iz kabineta kosovskog premijera se ističe da je Thaçi zahvalio Evropskoj komisiji za podršku koju je dala institucijama i kosovskom društvu i istakao opredjeljenje Vlade Kosova za napredak u ostvarivanju obaveza na putu evropskih integracija. 
Thaçi je rekao da će Vlada Kosova nastaviti da zajedno sa međunarodnim mehanizmima radi intenzivno na ostvarivanju zajedničkih prioriteta i kriterijuma, kako reformi u sudstvu, u privredi i u politici. 
"Mi ćemo se sa ozbiljnošću i sa najvišom državnom i institucionalnom odgovornošću odnositi prema preporukama, pošto to predstavlja novu etapu za Kosovo. Institucije Kosova su maksimalno angažovane da rade na ostvarivanju ovih kriterijuma i tako će se nastaviti i u budućnosti", rekao je premijer Kosova. 
Žbogar je prethodno primjerak Izvještaja o napretku Evropske komisije predao predsjednici Kosova Atifeti Jahjagi. 
Evropska komisija je u godišnjem izvještaju ocijenila da je nastupila "nova faza u odnosima Evropska unija - Kosovo, odlukom da se krene u pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji će, rekli su zvaničnici u Briselu, početi krajem oktobra. 
Cilj Evropske komisije je da te pregovore okonča na ljeto 2014, stoji u zaključku izvještaja koji je danas objavljen.