Štefan Füle u Prištini

Evropski komesar za proširenje Štefan Füle u Prištini je u četvrtak rekao da bi Kosovo moglo da zaključi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju do proljeća iduće godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Predlažem da udružimo snage i započnemo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nakon ljeta, u bliskim konsultacijama sa našim državama članicama. Predlažem da imenujemo svoje pregovarače. Predlažem da organizujemo naš posao tako da bi mogli održati formalne pregovaračke sastanke u oktobru, novembru i u februaru slijedeće godine. Predlažem da uspostavimo zajedničke tehničke radne grupe koje će da pripreme ove sastanke. I u bliskim konsultacijama sa našim državama članicama, predlažem da sebi postavimo ambiciozni cilj da završimo naš posao do proljeća."
Füle je naglasio da je Kosovo svojim pozitivnim pristupom normalizacije odnosa sa Srbijom doprinelo da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bude podržan od svih članica EU, pa i onih koje nisu priznale Kosovo.
"Mi od vas očekujemo da nastavite sa primjenom sporazuma postignutih u dijalogu sa Srbijom i da radite na novim sporazumima, da pregovarate o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i da ga realizujete, i da učinite Kosovo boljim mestom za život svih njegovih građana ispunjavanjem plana reformi. Treba da radimo i na dostizanju momenta kada će sve zemlje regiona biti spremne da se pridruže Evropskoj uniji", poručio je File u Skupštini Kosova dodavši da će ponekad biti neophodno da se donesu bolne odluke kako bi Kosovo moglo da napreduje.