Zbog prestanka mandata EULEX-a sljedeće godine

Pred Skupštinom Kosova će se vrlo brzo naći prijedlog PDK za osnivanje domaćeg Suda za ratne zločine počinjene na Kosovu, gdje će se suditi svima osumnjičenima za najteža krivična djela.

Poslanik Demokratske partije Kosova Kurtan Kajtazi kaže da je formiranje takvog tribunala neophodno pošto iduće godine prestaje mandat EULEX-a. Njegov prijedlog su podržale i druge parlamentarne stranke.

Nezavisni poslanik Emin Grbëshi je pokrenuo inicijativu za raspravu kojom će se tražiti usvajanje rezolucije koja zahtjeva skidanje izvršnog mandata EULEX-a. Međutim, on je povukao svoj prijedlog poslije incijative PDK za formiranje suda za ratne zločine.

Inicijative za ponovno razmatranje mandata EULEX-a su aktuelizovane nedavnim hapšenjem bivših komandanata UÇK, Sulejmana Selimija i Sami Lushtakua i još pet pripadnika bivše UÇK, osumnjičenih za krivična djela ratnog zločina. To su organizacije veterana UÇK ocjenile kao "kriminalizaciju posljednjeg rata na Kosovu".

Poslanik Kajtazi kaže da inicijativa nije povezana samo s tim hapšenjem bivših pripadnika UÇK, već je rekao da takve sudove imaju i druge zemlje regiona u kojima je bilo ratova.

"Ova incijativa se ne odnosi samo na posljednje hapšenja, već će se takav sud baviti svim ratnim zločinima koji su se dogodili tokom rata na Kosovu. I ti slučajevi treba da se istraže, pošto do sada takve istrage nije ni bilo", kaže Kajtazi.