Dogovor svih političkih partija

Prošle su dvije godine otkako je postignut dogovor između premijera Hashima Thaçija, lidera opozicijione LDK Ise Mustafi i predsjednika AKR-a Behgjeta Pacollija o reformi izbornog sistema, a osim političkih fraza ne postoji nijedan korak naprijed.

Dok se čeka određivanje datuma za lokalne izbore, zbog nerazumnog kašnjenja sa usvajanjem novog zakona o izborima, na predstojećim izborima ide se sa starim zakonom, zakon koji je doveo do velikih zloupotreba političkih stranaka.
Očekuje se da će se lokalni izbori održati između 15. septembra i 15. novembra, a izgledi da se do tada donesu novi zakoni su nemogući. Ovo potvrđuju i bivši članovi bivše komisije za reformu izbora, piše Zëri.
Bivši predsjednik ove komisije Haki Demolli iz LDK-a kaže da postoji saglasnost među političkim partijama da se na izbore ide sa starim zakonima. 
"Vjerujem da su se na neformalnim sastancima, vezanim za lokalne izbore, političke stranke jednoglasno složile da se na izbore ide starim zakonima", rekao je Demolli.
U međuvremenu je prije mjesec dana zamjenik premijera Behgjet Pacolli izjavio da će se na lokalne izbore ići sa novim zakonima. 
Sada Pacolli, zajedno sa liderima drugih stranaka, to uopšte ne spominje.