Negdje od 500 do 800 miliona eura!

Nadležne vlasti u Prištini su obećale da će na proljeće ove godine početi izgradnja autoputa Priština-Skoplje, ali još uvijek nije ni odabrana pobjednički kompanija, za koju su se nadali da će biti riješeno još marta mjeseca.

Iako je projekt pri kraju, nikada se do sada nije znalo koliko ustvari košta izgradnja ovog autoputa.

Lah Nitaj, savjetnik u Ministarstvu za infrastrukturu je za Radio Slobodna Evropa rekao da imaju približnu cijenu troškova, ali to se ne može objaviti zbog, kako je rekao, procesa i percepcije projekta.

Međutim, stručnjaci za putnu infrastrukturu zahtijevaju da nadležna tijela budu transparentna u velikim projektima tako što će objaviti potrebnu sumu materijalnih potreba.

Kaqusha Jashari, bivši direktor u Direktorijatu za puteve Kosova izjavila je da je obaveza izvršne vlasti da javno kaže cijenu projekta, pošto, prema njenim riječima, finalizacijom projekta se definiše i finansijski dio.

"Mora se znati, jer je to bužetsko planiranje i plaća se iz budžeta, kada se uradi finalizacija, urade se i troškovi. Ja mislim da kod nas nisu transparentni niti sa cijenom niti sa drugim uslovima".

"Odgovornost za novac poreskih obveznika i angažovanost fondova je u nadležnosti Vlade ili nadležnog organa da bude otvoreni i transparentni i da svi znaju kako će i gdje novac biti potrošen. Ovdje nema šta da se krije i ne treba ni da se krije", kazala je Jasharijeva.

Čak i Salman Buçolli, stručnjak na polju građevinarstva kaže da je društveni i javni interes da se otkrije cijena projekta.

"Pravne procedure trebaju biti ispunjene tako što će biti transparentni, i konkurs i ugovor trebaju biti transparentni, pošto je to obiman posao. U interesu društva i javnosti je da budu transparentni. Čak ni ja neznam koliko će koštati izgradnja autoputa Priština-Skoplje", rekao je Buçolli.

Međutim, Kaqusha Jashari kaže da ova akcija ostavlja prostora za sumnju, jer se dešava i zbog određenih interesa.

"Tu također ima i drugih interesa, osim vladajućih. Ja nemam argumente da kažem da postoje zloupotrebe, ali sve što je zatvoreno ostavlja prostora za sumnju. Ovaj projekat je toliko veliki da traži veliku transparentnost onako kako i traži autoput Kosovo-Albanija", smatra Jashari.

Projekat za realizaciju puta 6, Priština-Elez Han je predstavljen 2010. godine.

Međutim, od tog vremena, razne nevladine organizacije su procjenile da će projekat koštati 500-800 miliona eura.

Prema predstavljenom projektu, autoput koji povezuje Kosovo sa Makedonijom će se graditi na potpuno novoj trasi u dužini od 55 kilometara i imaće dva tunela.