Osnovni sud u Prištini izrekao presudu

Vlasnik klinike "Medicus" Lutfi Dervishi i njegov sin Arban Dervishi žrtvama moraju isplatiti po 15.000 eura

Osnovni sud u Prištini izrekao je presudu u vezi sa slučajem nelegalne transplantacije ljudskih organa na Kosovu poznatim pod nazivom "Medicus", javio je dopisnik agencije Anadolija.
Urolog Lutfi Dervishi, vlasnik klinike "Medicus" u kojoj su vršene nezakonite operacije transplantacije organa, proglašen je krivim za organizovani kriminal i trgovinu ljudskim organima i osuđen je na osam godina zatvora i novčanu kaznu od deset hiljada eura.
Lutfijev sin, Arban Dervishi, proglašen je krivim za organizovani kriminal i trgovinu ljudskim organima i dobio je sedam godina i tri mjeseca zatvora i kažnjen je novčanom kaznom od dve i po hiljade eura.
Anesteziolog Sokol Hajdini dobio je tri godine zatvora za nanošenje tjelesnih povreda, ali je oslobođen optužbi za organizirani kriminal.
Hirurg Driton Jilta je oslobođen optužnice za zloupotrebu položaja, dok je ljekar i bivši sekretar u Ministarstvu zdravlja Ilir Recaj oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja.
Anesteziolozi Sylejman Dulla i Islam Bytyqi presudom Osnovnog suda u Prištini osuđeni su na po godinu dana zatvora zbog optužbi za nanošenje tjelesnih povreda. 
Arban Dervishi je oslobođen optužbe za nanošenje tjelesnih povreda, jer jedini iz navedene grupe nije ljekar, prenosi novinar agencije Anadolija.
Sud je odbacio optužnicu protiv Lutfija i Arbana Dervishija za falsifikovanje dokumenata, kao i optužnicu po istom osnovu protiv Ilira Recaja.
Lutfiju Dervishiju je na dvije godine izrečena zabrana obavljanja ljekarskih dužnosti, dok je Hajdini dobio godinu dana zabrane za obavljanje dužnosti ljekara.
Sud u Prištini je takođe presudio da Lutfi Dervishi i njegov sin Arban Dervishi moraju da isplate na ime kompenzacije žrtvama nelegalnih operativnih zahvata po 15.000 eura najkasnije u roku od šest mjeseci.
Inače, po drugoj optužnici suda u Prištini, terete se dva strana državljanina, Yusuf Ercin Sonmez iz Turske i Mosha Harel iz Izraela. Obojica optuženih se nalaze van Kosova i za njima je izdata međunarodna potjernica. Njima se ne može suditi sve dok su van dohvata sudskih organa, jer kosovski zakoni ne dozvoljavaju suđenje u odsustvu.
Optužnica protiv Yusufa Ercin Sonmeza obuhvata trgovinu ljudima, organizovani kriminal i nezakonito vršenje ljekarske prakse. Moshe Harel se tereti za trgovinu ljudima i organizovani kriminal. Krivična djela su počinjena 2008. godine na privatnoj klinici "Medicus" u Prištini i žrtve su bile iz različitih zemalja.
Klinika je zatvorena 2008. godine u okviru početne istrage i, prema optužnici, u toj klinici je obavljeno 30 nelegalnih transplantacija bubrega.
Žrtve su bile iz Kazahstana, Moldavije, Rusije i Turske i njima su odstranjeni određeni organi uz obećanje da će im biti isplaćena znatna suma novca, što nikada nije učinjeno.
Doktor iz Turske, Yusuf Elcin Sonmez, ranije je više puta hapšen zbog optužbi za trgovinu organima. Za Sonmeza, kojeg je tražio i Interpol, navodi se da je bubrege siromašnih turskih državljana transplantirao državljanima Izraela. On je ranije optužen za trgovinu organima u bolnici koja je u njegovom vlasništvu, a potom je na Kosovu nastavio s ilegalnim radnjama.
Pretpostavlja se da je Yusuf Sonmez dio lanca kriminalne grupe koja trguje organima.
Njegove ilegalne aktivnosti otkrivene su kada se jedan Turčin onesvijestio na aerodromu u Prištini 2008. godine. Tada je otkriveno da je mladiću izvađen bubreg i otvorena je istraga. Kako su naveli istražni organi, bubreg je kupio Izraelac Mose Harrell za 20.000 američkih dolara, a transplantaciju je izvršio doktor Yusuf Sonmez u privatnoj klinici "Medicus" u Prištini.