Rosu unosi nemir Srbima na sjeveru

Kako prenosi portal "Indeksonline", predstavnici kriznih štabova ilegalnih četiri srpskih opština na sjeveru Kosova odlučili su da uvedu pojačano dežurstvo na potencijalno rizičnim lokacijama zbog intenzivnog prisustva i kretanja specijalnih jedinica Rosu.

Takozvani predsjednik Opštine Leposavić Dragiša Vasić koji je i komandir tamošnjeg Kriznog štaba, kazao je da je posljednjih dana primjećeno intenzivnije kretanje Rosu, što izaziva dodatnu zabrinutost žitelja.
 
Oni "vozilima patroliraju duž magistralnih puteva što Srbi vide kao provokaciju i mogućnost za ponovni upad te interventne jedinice koja je silom u julu 2011. godine pokušala da zauzme sjever", rekao je Vasić za agenciju Beta.
 
On je ponovio da Srbi "ni po koju cijenu" neće prihvatiti integraciju u sistem kosovske vlasti.
 
Vasić je procjenio da bi pokušaj nasilne integracije mogao da poprimi "šire razmjere sa nesagledivim posljedicama" i ukazao da u tom slučaju niko neće moći da kontroliše narod.
 
On je, međutim, izrazio nadu da se međunarodne bezbednosne strukture, a prije svih Kfor, poštujući mandata koji im je poveren na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbednosti UN, neće staviti na stranu kosovskih institucija, kao 2004. godine.