Najviša ponuda 277 miliona eura

Najviša ponuda je 277 miliona eura, konzorcijuma AXOS iz Njemačke i NAJAFI iz SAD-a.

Proces privatizacije 75 posto akcija Telekoma Kosova koji je počeo prije nekoliko godina, pri kraju je. U Vladi Kosova, otvorene su finansijske ponude dviju kompanija koje su učestvovale na tenderu kako bi postale novi većinski vlasnici Telekoma.

Najviša ponuda je 277 miliona eura, konzorcijuma AXOS iz Njemačke i NAJAFI iz SAD-a.
"Kompanija M1 International ponudila je 150 miliona evra. Predstavnici Kosovske Vlade već danas su čestitali konzorcijumu sa najboljom finansijskom ponudom, ali zvaničnu odluku donijeće na sednici vlade naredne nedelje", izvještava Avni Ahmetaj. 
Georgi Dimitrov iz Konzorcijuma AXOS-NAJAFI, kaže: "Sretni smo što je sve teklo kako treba. Čekamo i posljednje odobrenje Vlade i nakon toga ćemo biti spremni da počnemo s radom."  
Većina radnika Telekoma Kosova snažno se protivi privatizaciji. Na protestu koji je organizovan protiv korupcije zahtijevala se i ostavka ministra za Razvoj Besima Beqaja.

Uvjeravanja ministra

Milazim Alshiqi, predsjednik Sindikata Post Telekom Kosova, govori: "Podržavamo ovaj protest protiv korupcije,  jer ministar Beqaj ne radi za dobrobit radnika. Kako može da se privatizuje Telekom Kosova kada je samo u posljednjih pet godina ova kompanija isplatila kosovskoj Vladi 400 miliona dividende."    
No, ministar kaže da 2400 radnika Telekoma nema razloga za brigu.  
"Preduzeli smo mjere da radnicima Telekoma Kosova obezbijedimo ugovore za tri godine nakon privatizacije Telekoma."
Telekom Kosova ima više od milion korisnika mobilne telefonije i 120 hiljada korisnika fiksne telefonije.
Izvor: Al Jazeera