U okviru dijaloga PR-BG

Mnogi kosovski Srbi kažu da su odlučni da ne stanu na stranu Prištine. Građani na većinski srpskom sjeveru Kosova pažljivo prate pregovore između Beograda i Prištine i odbijanje Srbije uslova koje je iznijela EU u zamjenu za početak pregovora o pristupanju.

"Mi ne želimo kosovske registracije, kosovske lične karte i granicu s centralnom Srbijom. Mi ne želimo plaćati poreze kosovskim institucijama. Mi ćemo se boriti protiv toga svim demokratskim sredstvima," kaže za SETimes Mitrovičanka Slavica Radulović.

Iako je EU danima posredovala u postizanju rješenja između Beograda i Prištine, vlada Srbije je u ponedjeljak donijela odluku da odbaci prijedlog za odustajanje od kontrole nad tom oblašću u zamjenu za početak pregovora o svom članstvu u EU.

U saopštenju kabineta od ponedjeljka se kaže da se tim prijedlogom "ne bi garantovali ljudska prava, opstanak i sigurnost Srba na Kosovu." Vlada će zatražiti nastavak pregovora uz posredovanje EU. ** Kosovski zvaničnici izrazili su razočaranost zbog toga što je Beograd odbacio plan.   "Prijedlozi koje je dala EU bili su u službi mira," kaže se u saopštenju vlade premijera Hashima Thaçija. "Evropeizacija i stabilnost u regionu obilježili bi početak zaključivanja historijskog sukoba u regionu."

Glavna briga veže se za to da li bi udruženje srpskih opština na sjeveru Kosova -- oblast od oko 70.000 ljudi i 1.200 kvadratnih kilometara -- trebalo imati izvršnu nadležnost. Priština se protivi takvom planu.

Ako se na sjeveru uspostave kosovske institucije, to će dovesti do masovnog egzodusa Srba, kaže Radulovićeva. "Međutim, mi vjerujemo da međunarodna zajednica i Srbija to neće dozvoliti."

Nepovjerenje Srba u institucije Kosova značajan je problem, i od presudne je važnosti da Srbi na Kosovu imaju osjećaj sigurnosti, izjavio je Oliver Ivanović, bivši srbijanski državni sekretar za Kosovo, koji je sad na čelu građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", koja je aktivna u Mitrovici.

"Bilo da su oni na jugu ili sjeveru Kosova, najvažnija stvar za Srbe je bezbjednost. Ekonomska situacija također je važna, ali ne može biti ekonomskog poboljšanja bez bezbjednosti ljudskih života," izjavio je Ivanović za SETimes.

Ivanović je pojasnio da vlada Srbije želi da se Srbi uključe na Kosovu, ali i da održavaju snažne veze sa Srbijom.

"To nije toliko loše, ako bude jedinstva. Samo ako stav srbijanskog rukovodstva bude jedinstven, onda ima šanse za provedbu sporazuma," izjavio je Ivanović. Međutim, kosovski Srbi jasno su stavili do znanja da neće pristati na predloženo udruženje srpskih opština ukoliko ono ne bude imalo nikakvih ovlaštenja.

Ukoliko bude tako, Srbija će tražiti zaštitu međunarodnih organizacija, kako kaže Krstimir Pantić, zamjenik direktora Ureda za Kosovo vlade Srbije.

"Upravo kao što je Priština u svom proglašenju nezavisnosti kao razlog navela pravo naroda na samostalno odlučivanje, tako ćemo i mi proglasiti skupštinu svojih općina i, ako bude potrebno, zatražiti zaštitu tog prava od Međunarodnog suda pravde," izjavio je Pantić za SETimes.

Predstavnici opština su zvanično zatražili od međunarodne zajednice da se uzdrži od uplitanja, ali su i zatražili da međunarodni subjekti spriječe Prištinu u upotrebi nasilja na sjeveru i u drugim oblastima Kosova nastanjenih Srbima.

"Mi očekujemo da će se međunarodne sigurnosne snage na Kosovu uzdržati od jednostranih poteza i blagovremeno spriječiti svaki pokušaj takozvanih prištinskih vlasti da ugroze mir i sigurnost na sjeveru Kosova, te u drugim oblastima nastanjenih Srbima, putem nasilnih akcija," kaže se u saopštenju usvojenom na prošlosedmičnoj zajedničkoj sjednici opština.

Na toj sjednici učestvovali su predstavnici skupština opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Mitrovica.

Predstavnici zahtijevaju da UNMIK zamijeni EULEX i da se ruski kontingent KFOR-a vrati u srpske oblasti na Kosovu.

"Ruski kontingent bit će garant mira i stabilnosti za srpski narod," kaže se u tom saopštenju.