Proces dijaloga nije proizveo ništa dobro za Kosovo

Glauk Konjufca, potpredsjednik Skupštine Kosova iz redova Pokreta "Samoopredjeljenje" ocjenio je veoma opasnom mogućnost postizanja sporazuma između Kosova i Srbije o stvaranju Zajednice srpskih opština.

U intervjuu za "Epoka e Re", Konjufca je ocjenio da Kosovo može otići u pravcu bosnizacije i autonomije za sjever u slučaju da se u Briselu postigne sporazum o stvaranju ove asocijacije.

"Mislim da se otvara put za takvo što. Nije isto kao u Bosni, ali je put koji vodi u pravcu bosnizacije Kosova", rekao je Konjufca. U tom kontekstu, Konjufca je rekao da proces dijaloga nije proizveo ništa dobro za državu Kosovo.

"Dijalog nije proizveo ništa dobro za Kosovo. Ovaj dijalog nije ojačao suverenitet Kosova. U smislu evropskih integracija ništa nismo dobili. Svaki zvaničnik EU koji dolazi na Kosovu izjavljuje da integracija zavisi o vladavini prava, borbi protiv korupcije, poštivanje ljudskih prava i sloboda, koja po mom mišljenju, ne postoje. Vidjeli ste da i proces liberalizacija viznog režima je odvojen od procesa dijaloga sa Srbijom i evropskim integracijama", rekao je Konjufca.

Pozivajući se na nedavne izjave srbijanskih dužnosnika, Konjufca je rekao da Srbija stalno igra ulogu nezadovoljnog.

"U posljednjih nekoliko decenijaa Srbija je uvijek igrao ulogu nezadovoljnog, dok je Kosovo uvijek bilo zadovoljno s onim što je postignuto. Ovaj se proces može činiti kao pobjeda za Kosovo, ali ta logika nas je uvijek držala upregovorima", rekao je Konjufca.